verbalno maltretiranje

Preuzet članak: Umetnost verbalnog maltretiranja – naučite kako da uzvratite!

Prethodni post je imao link ka stranici Jay Morrisey-a (ovo je originalni sadržaj Internet arhive). Gledajući razne kompanije na našem tržištu, primetio sam koliko ljudi trpi verbalno maltretiranje – kako gazda, tako i rukovodioca ili kolega. Uz saglasnost gosp. Morrisey-a, članak je preveden.

Umeće za verbalno maltretiranje – naučite kako da uzvratite!

Oko za oko čini čitav svet slepim, ali ja bih pre želeo da budem slep nego da vidim kukavicu u ogledalu. U našoj istoriji evolucije maltretiranje je bilo direktan rezultat fizičke veličine. Jedno ljudsko biće bilo bi maltretirano od strane veće životinje, a nekada i većeg čoveka. Ova formula i dalje važi, dovoljno je pogledati izbacivače u noćnim klubovima, obezbeđenje poznatih ličnosti i motocikl bande. Kako se tolerancija na fizičko nasilje u ljudskoj zajednici smanjuje, verbalno maltretiranje je pronašlo nov dom u našim životima.

Često, udarci verbalnog siledžije mogu biti bolni kao i udarci u tuči pesnicama. Prema svim pravilima opstanka, ako ne naučite kako da se borite, izgubićete. Nemojte izbegavati maltretiranje, ali naučite da uzvratite kada neko pokuša tako da utiče na vas.

Šta je verbalno maltretiranje?

Verbalno maltretiranje je često put kukavica. Siledžija pokušava da razvije veći broj strahova kod svoje mete koristeći uvredljive i neprijatne reči. Ovo može ići do ekstrema – čak i pretnjama fizičkim nasiljem. Međutim, više nas interesuje verbalno maltretiranje koja nije nasilno po prirodi, već ona vrsta koju koriste advokati, korporativni rivali, policajci i gazde.

Tehnike maltretiranja

Svaka tehnika koju siledžija koristi ima isti cilj: da preuzme moć od vas. Svako od nas ima borilački duh, kao i samopouzdanje koje nam omogućava da se ujutru probudimo i krenemo u svet. Vaš verbalni napadač će to pokušati da oduzme, i ostavi vas nervoznim, u nedoumici o sebi, ili sa mucanjem. Vaš cilj: nikada ne predajte svoju moć. Uvek ćete imati svoju moć ako ostanete mirni, staloženi i sa spremnim odgovorima koje ćete ovde naći.

Prekidanje

Ovo je situacija kada siledžija postavlja pitanje, i odmah prekida vaš odgovor sa novi pitanjem. Rezultat ove tehnike je da onaj koji odgovara nema šanse da obrazloži svoje odgovore, i ostaje uplašen potencijalnim pitanjem koje dolazi. Ovu tehniku najčešće koriste advokati i policajci. Strah da će biti pogrešno citirani ili iskaz izvučen iz konteksta – stvara nervozu, često terajući žrtvu da se oseća malom, gubeći samopouzdanje da se suprotstavi.

Vaša odbrana – Usporite

Ako neko pokuša da vas prekine u vašem odgovoru, jednostavno se zaustavite, i prijatno odgovorite:

Odgovoriću na vaše sledeće pitanje, kada završim sa odgovorom na trenutno.

Verovatno ćete čuti odgovor: “Idemo dalje.”. Na ovakav razvoj događaja, odgovorite sa samopouzdanjem:

Nastavićemo, onda kada ja završim.

Ovo je potrebno reći u mirnom tonu bez emocija. Nemojte biti uplašeni da odgovorite na ovakav način. Vaš cilj je da odvučete moć od siledžije. Siledžija će pokušavati da preuzme kontrolu nad konverzacijom novim prekidanjem. Potrebno je da usporite. Nastavite da govorite “Nisam završio(la)” kada pokušaju da prekinu razgovor.

Vika

Stariji rukovodioci usijanih glava mogu izgledati kao bogovi na poslu. Umeju da se ponašaju kao da su stvorili kancelariju ili posao za 7 dana, i isto tako smatraju da mogu da viču na zaposlene kao da su deca. Ne dozvolite da vam se to desi. Postoje samo dve osobe koje mogu tako da se ophode sa vama a to su vaš otac i vaša majka. Verbalni napadač će pokušati da prenese dominaciju nad vama. Ako neko viče na vas na radnom mestu sa vašim kolegama koje gledaju, potrebno je da budete smireni i potpuno razoružate ovu osobu. Ako dozvolite da na vas viču ili se upustite u meč vikanja, vaš napadač će odšetati kao pobednik.

Vaša odbrana – Prefinjeno poniženje

Iako ovo može zvučati kontra-produktivno po vašu karijeru, morate se koristiti formom prefinjenog poniženja. Kao efekat, morate poniziti napadača tako što ćete ostati mirni i pokazati kako je on/ona kralj/kraljica drame.

Mogu posvedočiti jednim primerom kolege koji je bio napadnut od strane starijeg rukovodioca. Kako je rukovodioc pojačavao glas ne bi li pokazao dominaciju, kolega je jednostavno rekao:

Razumem vašu brigu. Ipak mislim da ste veoma emocionalni ovog trenutka. Zašto ne bismo razgovarali o tome onda kada budete imali vremena da se smirite.

Multiplikovani bes je počeo da sija iz očiju rukovodioca. U trenutku očaja kako bi ostao dominantan, rukovodioc je još povisio glas i odgovorio:

NE! Razgovaraćemo o tome ovog trenutka!

Moj kolega je ustao sa stolice i odgovorio mirno:

Razgovaraću sa vama ali vam neću dozvoliti da vičete na mene. Vi ste moj šef i ja vas poštujem ali niste moja majka.

Moj kolega je uspeo da zadrži svoju moć i preusmeri nazad željeni efekat na napadača. U želji da prikaže dominaciju, stariji rukovodioc je ispao emocionalan. Dominacija je prešla na mog kolegu, koji je slučajno preuzeo rukovodeću poziciju šest meseci kasnije. Kao u džudou, iskoristio je napadačevu snagu i težinu protiv njega samog.

Poplava informacija

Ovu taktiku koriste besni advokati koji pokušavaju da stignu do odluke šikanirajući predstavnika javnog mnjenja. Plaveći žrtvu trgovinskim žargonom, pravnim dokumentima i referencama trgovinskog zakona, žrtva se oseća preplavljena što stvara emociju davljenja. Advokati koji praktikuju ovu tehniku su u potpunosti svesni da članovi javnog mnjenja ne razumeju šifre referenci i podlogu na kojoj se zasnivaju. Ne pokušavaju da informišu, već da maltretiraju. Kreirajući kod vas osećaj preplavljenosti postajete prihvatljivi učesnik njihovog plana. NE DOZVOLITE da vas iko natera da se tako osećate.

Vaša odbrana – Aktivna radoznalost

Aktivna radoznalost se pojavljuje onda kada ste uzbuđeni da naučite nešto novo. Ovaj stav će najverovatnije dovesti vašeg napadača do ludila. Vaš cilj je da ga naterate da vam objasni i najmanju stvar, a da pritom izgledate veoma zainteresovano da naučite. Ako pokušaju da vam prete, ponašajte se kao dete koje pokušava da nauči da svira gitaru. Vi se smejete, ljubazni ste i radoznali.

Kako vas obasipaju zakonima iz trgovinskog prava, smejte se, klimajte glavom i naterajte ih da vam objasne sve fine detalje. Ophodite se prema informacijama kao da ste u školi. Ne predajte svoju moć. Dok imate vaše samopouzdanje, u prednosti ste.

Mamac

Kao u pecanju, mamac se koristi kako bi vas odvukao od pozicije na kojoj se nalazite da biste bili napadnuti. Cilj napadača je da poseje optužbe ili bolne fraze u naizgled nevinoj konverzaciji kako bi vas uvukao u diskusiju. Primer:

Zdravo Sofi, znam da si zauzeta ali mi je ovaj dokument potreban pre podneva. To je lako, čak i ti to možeš da uradiš. Hvala Sofi.

Mamac je u rečima “čak i ti to možeš”. Ako je Sofi kao i ostali ljudi, progutaće mamac i odgovoriti sa:

Šta ste mislili pod time da čak i ja to mogu da uradim? Radim ovde već 8 godine i …

Vaša odbrana – Izbegnite mamac

Sofi je progutala mamac, i sada opravdava svoje postojanje siledžiji. Na ovo siledžija može jednostavno da odgovori sa “suviše snažno reaguješ”. Sofi će izgubiti svoju moć u ovoj konverzaciji. Njen cilj kao i vaš cilj je da IZBEGNETE mamac. Ignorišite ga. Pravite se da ga niste čuli.

Ovo će naterati vašeg verbalnog napadača da ustukne. Nećete mu dati odgovor koji očekuje. Ne morate da objašnjavate sebe nikome. Ako neko baci mamac, cilj je da vas nateraju da se uznemirite i postante emocionalni – i ponekad napravite budalu od sebe. Odgovorite na pitanje ili komentar, ignorišući mamac u potpunosti. Ako prođete kroz ovaj proces sa čestim verbalnim siledžijama, uskoro će prestati da vas uznemiravaju.

Lekcija je jasna.

Vi ste stanovnik ove divne planete, i imate pravo da uskratite pravo da neko ima kontrolu nad vama. Kada sam bio mali, otac mi je dao veoma koristan savet koji ću sa ponosom da vam prenesem. Rekao je:

Možda ti se neće svideti kako stvari funkcionišu na ovom svetu, ali ako ne naučiš pravila igre i način da uzvratiš, uvek ćeš gubiti.

Naučite pravila, ne dozvolite da drugi preuzmu kontrolu nad vašim emocijama i uzvratite!

Ako ste uživali u ovom članku možda će vam se svideti:

Conflict: Your guide to resolving any heated argument

The Art of Conversation: Stranger? No danger.

The Stigma of Occupational Prestige