Legalizacija programa

Put kroz šumu - Chantily

Put kroz šumu - Chantily

Legalizacija je sjajna stvar, tj opcija ako ste do sada koristili programe, operativne sisteme bez plaćanja autorskih prava. Ako ste imali odgovor:

Nisam imao gde da kupim

Skupo je

Niko mi nije rekao

postaje kasno. Ako neko naplaćuje svoj proizvod onda ste definitivno u prekršaju ako taj proizvod niste platili.

Odlučite se. Ili ćete kupiti operativni sistem i prateće programe ili ćete poslovanje zasnovati na Open Source platformi.

Open Source platforma nudi sve opcije „komercijalnih“ sistema i programa, uz minimalno učenja, jer ste već dosta savladali koristeći prvu opciju. Sa druge strane održavanje sistema zasnovanih na otvorenom kodu je komplikovanije ako ste administrator, ali korisnik je tu da radi a ne da se igra.

Gledajući politike srednjih i velikih firmi, pristup je takav da je računar sredstvo za rad a ne trošenje radnog vremena za ćaskanje i tumaranje Internetom.

Postoje aplikacije za rad i čitač elektronske pošte. I tu se završava oprema računara. Bitna je bezbednost na radnom mestu i fokusiranje na posao.

Legalizacija programa nije ništa do izbor načina rada i bezbednosti. Možete platiti operativne sisteme i programe za kancelariju ili besplatno preuzeti rešenja otvorenog koda.

Za prvu opciju imaćete hordu radne snage sa tržišta rada sa „legalnim“ sertifikatima i konstantnu bujicu nameštanja.

Za otvoreni kod imate mali broj inženjera i profesionalaca koji će vaš sistem osmisliti, podesiti i predati na upotrebu. I to je sve.

Koji je vaš izgovor da ne budete legalni?