Piraterija ili pomoć javnom servisu?

200901282208.jpgPre godinu dana saznao sam da zvanično postoji i naziv za alternativne globalne igre uživo ala Izgubljeni (eng. Lost) sa internet prezentacijama, viralnim kampanjama, email porukama tj svim modernim čudesima. Dovoljno je reći ARG.

Poslednja velika ARG igra ili po meni više socijalni eksperiment i instalacija je urađena od strane grupe Nine Inch Nails sa albumom YEAR ZERO.

I tako, pišu o ARG-u i u Wired-u, projekti počinju da niču širom planete a mene interesuje, da li bismo mogli na kreiramo eksperiment na manjoj skali u lokalu putem huge medie.

S obzirom da javni servis kreira nove serije lepim tempom (ne ulazeći u kvalitet) pravljenje Tie in-a ili buzz-a zvuči kao sasvim dobar početak? Kako raspolažemo kapacitetima, ne bi trebalo da bude problema.

Ovde dolazimo do pitanja iz naslova.

Pretraživanjem Interneta možete naići na mogućnost „skidanja“ (eng. download) novih serija sa raznih site-ova.

Tako da Srbija više nije nevina na brzu distribuciju lokalnih serija na Internetu.

BBC kao javni servis Velike Britanije distribuira svoje sadržaje putem Interneta na svojoj teritoriji.

Norveški servis distribuira putem BitTorrent-a svoje sadržaje.

Hulu vam omogućava gledanje novih serija u slučaju da ste u Americi.

Kako nisam proverio kvalitet sadržaja serija javnog servisa koje se nalaze na mreži, ne mogu da kažem da li je materijal sniman ili direktno prenet sa matrice. To bi ukazivalo da li je ovo Ozbiljna distribucija ili puka Robin Hudovska akcija.

Ideje o ARG-u u Srbiji se nisu dalje razvijale. 😉