IT konsultant (opis) – konsalting (11)

cash-flow.gif

Opis posla

Posao konsultanta ili rada na ugovor je brzo postala popularna forma zapošljavanja IT radnika. Ovaj način zapošljavanja omogućava neverovatnu fleksibilnost i visoke plate, stim da ćete morati sami da žonglirate svojim „dodacima“ na platu (kola, oprema, itd…) kao i da reklamirate sami sebe. Firme zapošljavaju radnike na ugovor i konsultante iz raznih delove IT sveta, ali se najviše traže profesionalci za bezbednost, mreže i baze podataka. Mnogi rade na ugovor ili kao konsultanti za agencije koje „rentiraju“ ljude, dok neki kreću sami u osnivanje sopstvenih poslova.

Prosečan prihod 5M RSD (sami, uz svoje podizvođače, ako imate oko 40% naplativog radnog vremena). A kako se računa koliko zaista na kraju zaradite možete pronaći ovde.

Šta je potrebno znati tj koja znanja su potrebna?

Potrebna znanja zavise od IT discipline za koju pružate konsultantske usluge. Inženjerski stepen iz Računarskih nauka ili Informacionih tehnologija je dobar početak, dok je zvanje diplomiranog inženjera iz ovih oblasti potrebno za pozicije u menadžementu. Ovo ne mora da bude pravilo, jer postoje izuzeci, koji jednostavno imaju veoma mnogo iskustva.

Kako izgleda budućnost?

Konsultacije i rad na ugovor rastu skoro 10% godišnje, kako se sve više firmi odlučuje za hibridnu radnu snagu i podizvođače radova.