štednja / kasica prasica – online oglašavanje (1)

U petak 17.4.2009, biće otvoreni Webinar po pitanju PPC oglašavanja u organizaciji Etarget-a i Edge-a, a predavač je Jelena Jovanović.

Kako oglašavanje putem klasičnih medija (TV, štampa, radio, OOH) ima dominatnu ulogu u oglašavanju, isto tako veliki deo budžeta odlazi na tu stranu. Iznosi se mere desetinama hiljada eura.

Firme nisu svesne potencijala online oglašavanja i ovaj seminar je jedan od koraka u postizanju efekta u eri štednje, pogotovu na kampanje koje treba da privuku veliki broj ljudi.

Ono što mene lično interesuje je pitanje koliko agencijama zaista treba merljiva informacija koju mogu dobiti tokom i nakon kampanje o konverzijama prikazivanja reklame i konačnim efektom. Daleko je jednostavnije pustiti reklamu i indirektno pratiti prodaju.

[ad#ad-2]

Pravom strategijom i postavljanjem infrastrukture, čak i najmanje oglašavanje može doneti efekat.

Kada se klijent javi i kaže:

Dobijam kvalitetnije kontakte i realne zahteve.

Pronalaze me pismeni ljudi.

Dobio sam poslove koji su mi višestruko isplatili kampanju.

Ne možete a da se ne upitate

Pa to mora da je bila velika kampanja za jeftin proizvod široke potrošnje?

U stvari, možete oglašavati bilo šta i distribuirati reklamu putem bilo koje mreže. Ono što je zaista bitno je šta uraditi sa kupcem kada stigne na stranicu?

Potrebno je da izvrši neku akciju koja je merljiva.

Mnoge kampanje koje možete videti na portalima tipa B92 su samo reklame tipa bilborda koje daju prikaz proizvoda, usluge. A šta nakon toga?

Često me pitaju: Koliki budžet ili koliko da potrošim?

Malo je čudno reći: Koliko želiš? Jer ne plaćaš prikaz, nego tek onda kada neko izabere tvoju reklamu i ode na tvoj site ili eventualno izvrši neku akciju.

Zato se prilagođavam uslovima i okruženju i okrenem priču na sledeću stranu.

U slučaju da se oglašavaš u mesečnim magazinima, napravi pauzu jedan mesec u jednom magazinu. Efektivno taj magazin ima period trajanja mesec dana. Iznos koji si planirao uloži u kampanju i videćeš efekte. U slučaju da se oglašavaš u dnevnoj novini, preskoči jedno objavljivanje i iskoristi za kampanju koja će trajati jedan mesec.

Kada se na kraju meseca sumiraju podaci, sve je kristalno jasno. A najlepše je to da se efekti osete već posle nekoliko dana.

Šta vas košta da probate? Ja verujem u nove medije i video sam efekat. A vi?