Jugaad – brzo i jeftino

A benevolent social hack

Benevolentan društveni hak – Peter Renshaw via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Jugaad – u Hindi slengu znači „brzo i jeftino“. To me uvek podseti na poslednje sate ili dane nekog projekta kada su rešenja problema, hmmm recimo, diskutabilna po pitanju kvaliteta i održivosti. U Indiji je to nauka i termin koji koriste je inovativnost. BusinessWeek je čak imao i članak.

Naravno, problemi koje zakrpimo krpom, posle par dana sredimo kako treba, kako su rokovi bitni. Obično se prečice prave za manje bitne delove projekta.

U svakom slučaju, Jugaad izgleda kao ozbiljan princip koji se čak predaje u školama i postoji opasnost da uđe u udžbenike menadžmenta i stane rame uz rame sa razvijenim metodama menadžementa i upravljanja projektima.

Osnova Jugaada, mi izgleda fokusirana na izvlačenju – karte inovativnosti na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Inovativnost u poslednjem trenutku kako bi se posao samo završio, ukazuje na lošu pripremu i ne usmeravanje inovativnosti u pravom smeru.

Kada sve završiš ili si pri kraju, znaš tačno gde možeš, u slučaju da postoje problemi, da napraviš prečicu. Sve ostalo je budženje (hindi: jugaad).