Kako se završi nezamislivo – lekcija van poslovne škole (17)

Statistička teorema

Statistička teorema

Jednog dana 1939.godine, Džordž Bernard Dantzig (George Bernard Dantzig) je zakasnio na uvodno predavanje iz statistike na doktorskim studijama Univerziteta Kalifornije u Berkliju. Na tabli su se nalazile 2 formule.

Ne razmišljajući, prepisao ih je misleći da su domaći zadaci. Posle par nedelja svoj domaći, kako je tada mislio, dostavio je profesoru. Posle nekih 6 nedelja, profesor je utrčao u Džordžovu kuću oko 8 ujutru i objasnio da su „domaći“ u stvari nerešene teoreme iz statistike tog doba.

Naravoučenije čitave priče je da mnoge stvari jesu rešive ako čovek nije svestan kompletne problematike i kada se uhvati u koštac sa čistim umom.

Ova misao mi je pala na pamet tokom priprema treninga na temu Digitalnog marketinga. Problematika u organizaciji treninga ili bilo kakvog predavanja nije ono što će se pričati već ono što će pratiti predavanja.

Napisati dokumentaciju uvek predstavlja problem. Zato smo uveli osobu koja nikada to nije radila i krenuli sa pričom. Tako da je naš najveći problem, pisanje dokumentacije, rešen uvođenjem osobe koja nije „zaprljana“ težinom problema koji imamo.

Kada mislite da je nešto nemoguće ili preteško, pronađite osobu ili delegirajte posao.