Fosberi flop

Sport evoluira onda kada se ubiju svete krave
Tim Ferris – autor 4-ro časovna radna nedelja

Na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968.godine u disciplini skok u vis pobedio je Richard Dick Fosbury sa revolucionarnom tehnikom skoka – nazvanom Fosberi flop.

Rolf Beilschmidt, 5.3.1977.godine - visina 2.25

ADN – ZB Mittelstadt 5/3/77 Berlin : na istočnonemačkom prvenstvu u atletici u dvorani Dinama. Vrhunac prvog dana prvenstva bio je skok uvis muškaraca. Ovde je Rolf Beilschmidt (SC motor Jena) kao pobednik sa 2,25 metara i ličnim rekordom, skakao stredl tehnikom. – Rainer Mittelstädt via Wikipedia i nemačka federalna arhiva (CC BY-SA 3.0 DE)

Kako je u vreme svoje druge godine srednje škole shvatio da je dominantna tehnika, stredl u to vreme, prekomplikovana za njega, odlučio je da sebi olakša život. Iako su mnogi u to vreme probali da preskaču letvicu na sličan način, niko do kraja nije razradio koncept.

Sticajem okolnosti, do 1960.godine podnožje za doskok je pravljeno uglavnom od piljevine ili peska, što je predstavljalo rizik za novi metod skakanja. Od 1960-te podnožje za doskok se promenilo i veliki broj škola je počeo da stavlja gumena ili sunđerasta doskočišta.  Ova promena je omogućila drugačije razmišljanje o skoku u vis.

Takođe, pravila za atletska takmičenja nisu zabranjivala ovakav način preskoka letvice. Bitno je preskočiti letvicu kako znaš i umeš. (Pravila za atletska takmičenja član 182.)

Posle mature, Dik se upisao na državni fakultet Oregona 1965.godine i u sledeće 3 godine usavršio tehniku, nakon što je pokazao svojim trenerima, visine koje je uspeo da preskoči. Pobedio je na nacionalnom prvenstu 1968.godine i na kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Yelena Slesarenko na Stavanger igrama 2007. – Bjarte Hetland via Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Sama tehnika nije bila tajna do 1968.godine, kako mnogi misle, već je postala poznata širom sveta potpomognuta uspehom Ričarda „Dika“ Fosberija na Olimpijskim igrama. Novinari su već 1964.godine izvestili o novom načinu skakanja ali više u šali, opisujući Dika kao „najvećeg lenjivca među skakačima“.

Tehnika Fosberi flop je postala dominanta tehnika zbog svoje jednostavnosti učenja i visina koje su se mogu doseći.

Nikada ne odustaj. Nikada ne objašnjavaj. Završi posao i pusti ih da kukaju >>
Benjamin Jowett, britanski teolog

Svrha ovog članka je pokazati šta je potrebno za uspeh.

Reagovati u pravo vreme, koristeći raspoloživa sredstva u skladu sa zakonom. Disciplina, verovanje u sebe, strpljenje i fokus na jednostavnost.