Do kraja sveta – Graeme Revell

Poster za film "Do kraja sveta"

Poster za film "Do kraja sveta"

Kao film „Do kraja sveta“ nije bio veliki bioskopski hit, muzika iz filma jeste. Naprosto je postala nezaobilazna stanica u muzici 90-tih. Pored pesama vrhunskih muzičara (Talking Heads, REM, Neneh Cherry, Lou Reed, Elvis Costello, Nick Cave, Depeche Mode, Peter Gabriel…) istakao se i Graeme Revell, muzičar, dirigent i kompozitor čudne biografije.

Kao deo SPK, benda koji je nastao iz susreta dva radnika u psihijatrijskoj bolnici, nakon čitanja manifesta radikalne nemačke Marksističke grupe Sozialistisches Patientenkollektiv, Graeme Revell je kreirao muziku za film Dead Calm koja mu donosi nagradu Australijske filmske industrije. Posle ovog događaja, Graeme prelazi da radi u filmskoj industriji gde ostaje do dan danas. Gde ste sve čuli njegovu muziku?

Dolazimo do zaista bitnog dela, koji je ravan dobrom trileru.

Tokom filma „Do kraja sveta“, postoji toliko instrumentanlih delova koji vode gledaoca kroz putovanje glavnih junaka, da bi mogli zasebno da stoje kao muzičko delo. Na raznim  mrežama za razmenu datoteka (eng. files)  ponekad bi se pojavili zapisi koji bi upućivali na muzika Revella iz gorepomenutog filma. Ali, kako to obično biva sa unikatnim stvarima, veoma brzo bi nestali zbog same prirode mreža za razmenu (mali broj, tačnije jedan jedini delilac sadržaja).

Pretragom baza podataka, zainteresovani su došli do toga da takav sadržaj ne postoji nigde tj da nigde nije registrovan kao muzičko delo.

Nakon više meseci čekanja, delilac se pojavio i u kratkoj razmeni poruka muzika je ugledala svetlost dana.

Više o kompletnoj priči i samim snimcima Graeme Revella na sledećoj vezi.