Hakuj svoje telo – vreme čitanja (2)

Četvoročasovno telo

Tim Feris i njegova nova knjiga Četvoročasovno telo: nesvakidašnji vodič kroz…, kako da kažem, pomeranju granicu poznavanja kako telo zaista funkcioniše.

Neko će biti propisno iznerviran u industriji dijetetskih proizvoda i gubljenja kilograma.

Da citiram Bila Gejtsa

Pronaći ću izrazito lenju osobu da uradi težak posao, zato što će pronaći najlakši način da ga uradi.

Tim Feris insistira na Paretovom principu koji govori o odnosu 20/80. Tako, sa 20% energije može se uraditi 80% stvari, dvadeset procenata klijenata nosi 80% prihoda, itd. Da bi dostigao preostalih 20% moraš uložiti daleko više snage/energije.

Pored ovog insistiranja Tim se bavi opsesivno brojevima kao i testiranjem. To praktično znači da nijedna akcija nije tek tako došla već ima osnove u realnim brojevima. I takođe znači da je od svoje 18 godine dosta detaljno pratio i dokumentovao ishranu, krvnu sliku, težinu, salo, laktate, masno tkivo… I pritom tokom dugog niza godina imao lekarski nadzor nad eksperimentima koje je vršio nad sobom.

Posle dosta vremena, stigao je do raznih zaključaka koji se tiču hakovanja tela i maksimalnog učinka uz minimum (prave mere) aktivnosti.

Za sada sam na pola knjige i mogu vam reći da ovo nije samo priručnik kako smanjiti kilažu, već udžbenik o treniranju efikasnog uma i tela.