Imati plan

Šon Koneri u Lovu na Crveni Oktobar – Marko Remijus

Možda jedna od najboljih rečenica, koja se odnosi na planiranje je ona rečena u Lovu na Crveni Oktobar tokom dijaloga Džeka Rajana i Admirala Peintera.

Sine, Rusi ne idu ni u klonju bez plana. – Admiral Peinter (veza)

Nije da ova rečenica karakteriše jednu zemlju a kamoli narod, već više oslikava stav prema radu koji ni jedna super sila ne može da zanemari. Mnogo „njih“ je razmišljalo i planiralo i napravilo planove i procedure za svaki slučaj.

Zbog čega ova priča?

Ako moraš da igraš odluči 3 stvari na početku: pravila igre, ulog i vreme(razlog) kada ćeš stati – Kineska poslovica

Plan

Ovaj blog je nastao sa planom. A plan je sledeći (januar 2007):

Plan: Pisati o poslovanju i kreirati  mesto gde se mogu naučiti stvari koje se ne mogu naći u školi. Reći sve ono što se dešava na ulici, u poreskoj upravi, komentarisati privrednike, imati goste koji pričaju o svom biznisu,  filozofirati na temu poslovanja i zašto biti preduzetnik, razvijati preduzetnički duh, indirektno kukati nad svojom sudbinom, pronaći novu korpu za posao. Komentarisati komentare i pričati.

Prihodi: AdSense = cca 50EUR godišnje?, prodaja banera = ???

Rashodi: hosting i domen = cca 20EUR godišnje, vreme za pisanje i istraživanje = nemerljivo

Šta se desilo?

Neke od stvari su se dogodile, dok druge nisu, a neke su još uvek u začetku. AdSense prihodi su užasno mali, prodaja banera ne ide jer ih niko ne traži ali se ni ne nude (lični marketing uvek dolazi poslednji 🙂 ). Vreme koje utrošim na blog dolazi od drugog posla (ili druge muze, ili druge košarice) koji mi to omogućava (Huge Media – najbolja digitalna agencija u Srbiji). Gaia Consulting – pod čijom kapom postoji ovaj blog, radi specifične poslove u zemlji i svetu koji nisu tako česti ali su isplativi.

Preporuka

Svaki poduhvat treba da ima kakav-takav plan. Ići kao muva bez glave u nove poduhvate nije preporučljivo. Posvetiti par minuta ili sati pravljenju plana (ponekad i biznis plana) čuva živce i snagu na duže staze.

Rečenice koje počinju sa „šta ako“ trebaju da budu rezervisane za delove projekta koji su rizični a ne za projekat u globalu.

Ako ne započnete pametno, nećete znati da li radite nešto pogrešno. To je još jedna razlika između amatera i profesionalaca.