Zašto se vrata otvaraju ka spolja?

Who opened the door to nowhere? - Day 194 of Project 365

Ko je otvorio vrata? – purplemattfish via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Toliko malih sitnica se dešava oko nas svakog dana a da ne znamo zbog čega. Jedna od njih je i sistem otvaranja vrata na javnim objektima (restorani, radnje, insititucija…).

Kažu da je Marija Terezija, vladarka Austro Ugarske, čuvši da je kompletna svadba sa svatovima poginula u zapaljenoj zgradi iz koje nisu mogli izaći  zbog vrata koja su se otvarala na unutra, a gomila se nagurala na izlazu, dekretom je naložila da svi objekti dobiju vrata koja se otvaraju ka spolja.

Podanici moraju biti bezbedni, jer bez njih nema carevine (države) a bogami ni poreza.

Možda sam ovu priču pogrešno preneo (i očekujem da je neko ospori i da pravu) ali za sada ova verzija deluje sasvim u redu.

Najbitnija osoba u Americi za klubove i industriju zabave je protivpožarac (Fire Marshal). Ako ova osoba proceni da prostor nije bezbedan ili ima suviše ljudi, može slobodno da vam isprazni lokal. Ovakve ingerencije imaju i naši lokalni organi vlasti, ali ih ne koriste ili se ovo pravo zaboravlja na osnovu određene protivusluge ili svote novca. Kao da ljudski život nije toliko na ceni.

Sledeći put kada odete do nekog od ovih objekata proverite kako se otvaraju vrata. Možda vam život zavisi od njih.

Naravoučenije: ako nešto ne valja i vidiš rešenje, menjaj ga… jer … masa nema inteligenciju.

  1. Занимљиво сазнање и одлична поука.
    Хвала.

  2. Meni je tu priču ispričao drug iz Amerike pre par godina i od tad stalno kometarišem ulaze/izlaze većih objekata.
    Drugari već lude od rečenice ,,Kad bi izbio požar svi bismo poumirali u ovom lokalu“

    Inače mislim da se slično desilo u nekom od američkih bioskopa, ali nisam sigurna.

  3. Ja sa ing .zaštite od požara i stalno i na svakom mestu pokušavam da objanim ljudima neke od bitnih stari koje moraju znati da spasu sebe i druge .Panika je najveći saveznik u požarima ,astatistika kaže da se jako mali broj ljudi spase iz javnih objekata (bioskopi ,pozorišta i sl.)Moj savet u takvim slučajevima je da se maksimalno zaštitita od udisanja CO i CO2 i dima !!!Mišljenja sam da se spas mora potražiti u sanitarnim prostorijama jednostavno lupanjem i kidanjem priključaka na vodu i sprečavanjem ulaska dima u prostoriju !!! Bolje preležati prehladu nego se lečiti od trovanja ili opekotina !!!da nekažem nešto gore !!!!