Strpljenje i kada ga nemati – lekcije iz života (26)

Pre 3 godine otprilike u ovo vreme Network World je objavio članak na temu mlade radne snage i pogleda trenutnih rukovodilaca (menadžera) na te omladince u IT industriji. Nakon nekog vremena, trenutna (senior) ekipa ljudi koji su dugo u industriji je dala odgovor kake stvari zaista jesu i opravdala svaki korak mladih kolega.

Čemu priča?

Suština kukanja korporativnih rukovodilaca se svodi na to da mladi IT stručnjaci žele: malo odgovornosti, traže mnogo (novca) i nemaju odanost prema kompaniji.

Komentar radnika

Mladi koji žele da rade u IT-u niti imaju manjak znanja niti imaju prevelika očekivanja. Apsolutno traže adekvatnu kompenzaciju za svoj rad i znaju da svakog trenutka mogu da ih otpuste, ako delatnost kompanije za koju rade nije više profitabilna.

Isto tako lojalnost/odanost kompaniji skoro da ne postoji kako su mnogobrojni direktori i vlasnici pokazali svoj odnos prema zaposlenima i njihovim fondovima.

Da li ste kadar za super platu? Morate pokazati svoje sposobnosti na veoma jasan način. Nije čak više ni bitno koliko znate već koliko brzo možete da aktivirate i implementirate svoja znanja.

Razlike u vrstama kompanije i odnosima

U nastavku su opcije koje se otvaraju u odnosu na sposobnosti i vrste kompanija.

  1. Kada imate znanja i iskustva koja zaista vrede, vaš cilj su oformljene kompanije koje mogu da podnesu (zaista podnesu) vaše zahteve. To je prava prodaja znanja i iskustva – da se ne lažemo, ako se desi da se prava prilika ukaže otićićete bez razmišljanja. Isto tako i oni koji vode firmu nemaju iluzija da želite da ostanete do penzije.
  2. Sa druge strane ako imate znanja i iskustva, i ne osećate da možete da budete deo neke velike kompanije i „sistema“, odlazak u startape  je mogući put. Problem sa ovim kompanijama je u tome što startapi imaju velike šanse da propadnu. Rizik postoji i veći je nego inače, ali su rezultati kao i sposobnosti koje se mogu naučiti, neverovatni.

Ako nemate Kompaniju u kojoj možete naći mesto?

Napravite svoju. Ako znate toliko i veoma ste sposobni onda preuzmite odgovornost za sebe. Treba znati jednu veliku istinu, najteže je izdržati samog sebe. Tj biti gazda samom sebi. Ko nije naučio da sluša druge, teško da može terati sebe napred iz dana u dan.

Šta se dešava sa onima koji ne prate?

Sve je sjajno sa učenjem, novim sposobnostima, intenzitetom koji nadmašuje prosečan rad i svakodnevicu prosečnog radnika. Ali šta se dešava sa svima onima koji nemaju mogućnost ili ne žele dalje? Jednostavno, nismo svi isti i nemamo svi iste stvari koje nas pokreću.

Jedan od puteva je veliki sistem ili firma u kojoj možete egzistirati i primati platu nezavisno od svojih sposobnosti i znanja. Jednostavno.

Na kraju…

I kako sam završio ovaj tekst, setim se da sam možda čak i pročitao nešto slično (npr Brazen Careerist) ali ne. Stvar je jednostavno isplivala gledajući neke nove dečake i devojčice. Koji dolaze iz godine u godinu i koji pomeraju standarde, i shvataju vrednosti koje poseduju.

Srećan lov. Ili preduzetništvo.