Američki san

Brooklyn Brewery

Bruklinska pivara – Lucius Kwok via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Sledeći citat je iz knjige „Škola piva“ Stiva Hindija i Tom Potera – osnivača Bruklinske pivare, na temu preduzetništva

…preduzetništvo  je osnova Američkog sna. Mislim da svaki školovani, ambiciozan amerikanac ima san o pokretanju sopstvenog biznisa u svom srcu. U Americi, ideja da „Ti to možeš“ je urezana u glavu svakog od nas, od dana kada uđemo u obdanište do dana kada napustimo srednju školu i pokušamo da započnemo sopstveni posao ili počnemo da radimo za nekog drugog ko je već započeo svoj posao…

Kada sam pročitao „Ti to možeš“ – slatko i prijatno (ali i kiselo) sam se nasmejao.

Ti to ne možeš – Bolje radi za drugog – Kako ćeš da se snađeš – su rečenice koje mi padaju na pamet.

Mnogo puta su naši roditelji i njihovi roditelji a i prijatelji imali prilike da vide da sistem baš i ne dozvoljava razvijanje preduzetništva. Shvatili su da najbolje prolaze oni koji ćute i rade za velike predatore grabljivice (država?).

Plata je veća u državnoj ustanovi nego u preduzetničkom poduhvatu. Jedino mesto koje ima sigurnu naplatu i prihode je država.

Ali zašto ovakav članak? Zar ovakva priča nije kontraproduktivna? Zašto je uopšte spominjem?

Zato što svako ko želi da drži život u svojim rukama i promeni svet oko sebe mora da bude svestan sveta u kome živi. Ne očekujte  pomoć ili srebrni metak. Očekujte da vam neće biti lako. Biće teško. Ako dovoljno dugo uspete da izdržite i narastete organski i postanete relevantni – uspeli ste.

Sretan put.