TechCrunch Disrupt i Hakaton (1)

Na putu za Katang… ne Ameriku, imao sam vremena da koristim papir i olovku. Da, ona čudna stvar koja ostavlja trag na papiru. I koristio je za sređivanje misli. Taj mir, koji moraš imati u glavi kako bi napisao smislene reči koje obrazuju misao i stvaraju priču, je neprocenjiv. To dobijate kada imate luksuz da vas ne prekidaju.

TechCrunch Disrupt Hakaton

Ubrzanje i dan kasnije, nalazim se sa kolegom iz Huge Medie i .Me domena na Hakatonu u okviru TechCrunch Disrupt konferencije. Hakaton je mesto gde se u roku od 24 sata ideje realizuju i rešavaju nečija životna pitanja. Ako ste zaista dobri možete dobiti posao (iako imate 10 ili 17 godina) ili privući investitore svojom idejom. Najbolji dobijaju mogućnost da se nadmeću na StartUp takmičenju na konferenciji i dobiju investicije koje će im omogućiti pričanje svoje poslovne priče.

Preko 400 hakera, programera i entuzijasta koji žele da promene svet

Poslednji članak napisan na ovom blogu je bio posvećen Američkom snu. Danas imam prilike da doživim ljude koji žive za neku vrstu tog istog Američkog sna. Većina njih, već nekoliko godina zna da za njih nije američki san, već nešto drugo.

Šetajući ulicama Njujorka, čovek ne može a da ne oseti pritisak tolikog broja ljudi koji se pomeraju oko tebe. I svi traže svoj delić tog prostora. Svi ti programeri itekako poznaju i shvataju problem isticanja iz tog mora stanovnika. Jedini način su pamet, znanje i iskustvo koje će steći. Većina njih su autsajderi koji ne vladaju velikim društvenim veštinama, ali znaju da vrednuju i cene sposobnosti (eng. skills).

Mnogi ne sanjaju o milionima, jer oni sami po sebi nisu cilj. Mnogi su tu sa društveno odgovornim idejama, koje treba da promene svet ili bar neki mali deo.

24 časa mira

Priča o papiru i olovci zahteva mir. Putovanje avionom uglavnom donosi taj luksuz kako nema telefona, e-mejla i ostalih sitnica koje odvlače pažnju. Mnogo sjajnih ideja i koncepata dođu sa mirom pod prstima. Takođe, putovanje do Amerike traje. Možda ne čitavih 24 časa ali je i dalje nezanemarljiv period.

Tokom puta, na marginama sveske izletelo je mnogo ideja i mnogo crtica koje će se realizovati u narednom periodu.