Timski rad (cross-post)

Cross post sa bloga Huge Medie

Ovo je nastavak ili pojašnjenje priče o potrazi za timom koji će napraviti svoj prvi projekat.

Nemojte preterivati

U sakupljanju tima ne možete (malo je verovatno) da pronađete sve članove tima tj da popunite sve uloge. Možda nemate iOS programera ili Web programera – to su sve stvari koje se nauče usput ako imate prave mentore i tutore. Kako će takvih biti – just do it i prijavite se. Ako mislite da vam treba više menadžera 🙂 well – onda vam treba više menadžera. Na vama je odluka – a ovo je preporuka.

Nemojte trošiti previše vremena

Sat otkucava i vi trošite vreme na šta? Sakupljanje savrđene ekipe. Može da vam se desi da tokom projekta promenite 20-40% svog tima samom činjenicom  da neko ne može da izdrži tempo, ima obaveze na fakultetu ili jednostavno ne zna ono što je tvrdio da zna. Skratite gluposti.

Nemojte čekati da sve bude savršeno

Da li ćete čekati da Apple izbaci novu verziju XCode-a ili Eclipse verziju koja olakšava programiranje? Svet nije savršen, prezentacija tima koju radite neće biti savršena. Prezentaciju ili dokument ili CV (kako god da se predstavite biće OK) će se čitati i nećete imati prilike da prezentujete. Snaga i energija mogu da se „pročitaju“ – tako da je najbitnije da imate te pokretače.

Budite jednostavni

Sva rešenja su na kraju jednostavna. Postoje i komplikovana u domenu mašina – ali sve ostalo je i dalje jednostavno.

Dobra (ili loša) vest

Još uvek se niko nije prijavio. Da li ne mogu da se sastave i okupe timovi ili ne postoji kadar koji može da odgovori na postavljene parametre?

Update: nakon razgovora sa zainteresovanim vođom tima (koji nije uspeo da oformi ekipu) postavio je jednostavno pitanje

Kako se deli profit? App Store deli prodaju u određenom procentu? U kojem vi učestvujete?

U tom trenutku vidiš da priča o podeli profita umnogome ukazuje na to kako će se postaviti članovi ekipe i kakvi programeri se pojavljuju. Prodaje se celokupni projekat a ne aplikacija na App Store-u. Tako da ne pričamo o hiljadama ili stotinama sitnih prodaja i nekim sitnicama. Pričamo o kompletno preduzetničkoj priči.