UX31 Zenbook – pristojna ponuda

Asus Zenbook vs MacBook Air

UX31 ili Zenbook je strava.

U stvari da MacBook Air ne postoji prva stvar za koju bih se uhvatio bio bi Zenbook. Na mreži kažu da ima i lakših računara ali je ovaj baš lagan. Ko pomisli da Zenbook kopira najnoviji MacBook Air, u pravu je. Jedina razlika koju sam primetio su oštrije ivice i nekoliko dodataka koja kod Apple-a morate da kupujete: mrežni adapter, priključak za eksterni monitor i torbica za računar. Ovo su bitne stvari ako kasnije shvatite da ipak negde imate priključak na žičnu mrežu ili dodatni monitor.

Kako sam prestao da pratim računare i tehniku (procesori i sl), ono što mi je kao poslovnom korisniku bitno je – brzina, dosta memorije i baterija koja dugo traje i da radi.

Na predlog ekipe iz Telenora da probam Zenbook – ideja je došla više kako izazov. Decenijsko bavljenje Apple-om je pomerilo granice realne percepcije korišćenja računara kao i Windowsa i šta se zaista tamo negde dešava. Imao bih prilike da priđem računarima prijatelja i poznanika kao i zaposlenih – nikada nije bio problem da ih koristim… na kratko.

Stim da Zenbook ima sve ono što klasični prenosni računari nemaju – kvalitet izrade i performanse.

Izjava: Telenor me ni na koji način nije platio niti u novcu niti u uslugama da napišem lepe reči o ovoj mašini. Pogotovu kao Apple korisniku. 

Tananost

Sve tehničke stvari, možete da pogledate na mreži. Dalje vam neću pričati opšte marketing priče već veoma subjektivno ili objektivno mišljenje u zavisnosti od toga kako gledate na mišljenje.

Zenbook je sjajna sprava i u odnosu na sve skorašnje PC (non Apple) prenosne računare, sve radi kako treba (ponekad funkcija multi gestures ne radi kako bih želeo ali hej – u pitanju je Windows – kada se digne virutelni Apple OS X trackpad radi savršeno).

Kako ne gledam cene, komentar da je ova mašina jeftinija od MacBook Aira znači dosta. Kao što sam ranije rekao, poslovnog korisnika zanima da ima brzu, efikasnu i mašinu koja ima odziv. Poslovni korisnik neće da radi u CAD programima na prenosnom računaru. Za te potrebe postoje radne stanice.

Faktor veličine

SSD disk daje tu brzinu kao i 4 procesora koji teraju mašinu prema lepim ocenama indeksa performansi. SSD diskovi su daleko brži od svih dosadašnjih pokretnih skalamerija koje su se koristile, tako da je težina mašine sasvim ok. Nema otpadanja ramena niti problema sa kičmom posle nošenja u torbi.

Ako ste biznis korisnik – ova mašina završava sve što je potrebno za svakodnevan i mobilan rad.

Malo više video materijala može da se nađe na YouTube-u.