Digitalni biznis – otvoreno predavanje

U okviru Sicefovog T’n’T-a (Technology & Trends) predstavljam vam priču u pisanom obliku. Ono što je bitno imati na umu je priprema i detalji koji prate ovo otvoreno predavanje. Obratite pažnju…

DIGITALNI BIZNIS ne poznaje granice što znači da se može raditi bilo gde – što znači da se morate pomiriti sa dve stvari…

 1. poreze ćete platiti na jedan ili na drugi način
 2. neka država će na kraju uzeti novac

Neko bi rekao da su u pitanju iste stvari – ja kažem da je porez nešto što ćete platiti legalnim predstavnicima infrastrukture u kojoj operišete (grad, opština, region, zemlja) ili nelegalni ukoliko izbegavate legalne tokove novca (kriminalci, zelenaši, keš…). Država uvek na kraju dođe po svoje. Tako da stvarajte svoj posao najlegalnije moguće.

I da… pomirite se sa tim da ćete nekome morati da date novac. Prvenstveno državi zato što vam je omogućila sve one stvari koje uzimate zdravo za gotovo – putevi, infrastruktura, komunikacija… Novac mora da se vrti i svi doprinosimo okolini u kojoj živimo. Pomirite se sa tim. A uvek postoji način da legalno platite manje poreza. Ali o tome na nekom drugom mestu.

Pomirite se sa time da vam država niti organi vlasti neće pomoći niti ponuditi tako da možete da iskoristite. Ako preskočite ovu iluziju – to znači da prestajete da verujete u Deda mraza, patuljke i bajke.

Onda kada okrenete velike količine novca – ponudiće vam isti. Koji vam verovatno tada ni ne treba. I naravno tada postajete interesantni i državi (kako ste došli pod radar i pitanje „kako ove nismo videli? kako li su stigli dotle? mora da muljaju nešto…“) kao i onda kada ste užasno mali (tj neinteresantni i mogu vas zgaziti jednom uredbom).

Odaljavam se od digitalnog biznisa. Ali ne predaleko…

Digitalna prošlost

Neko je rekao: Komplikuj da bi profitirao – pojednostavi da bi rastao. Nikada ne zaboravite to.

Svaki posao na svetu koji ne zahteva fizičko prisustvo može se uraditi daljinski. Bio to poslovni sekretar ili planer ili dizajner, programer… bilo šta. Posrednik u analizi pravnih dokumenata… Izmislite posao i ponudite ga. Neko će ga tražiti.

Bitno je – kao što sam ranije spomenuo – odakle ćete raditi (država, region, grad, opština…) i gde ćete plaćati porez. Ovo nije posao za amatere i uvek tražite savet nekoga ko je već prošao kroz slične stvari. Forumi su lepa mesta na kojima možete utrošiti mnogo vremena sa pitanjem – koliko je bilo zaista kvalitetnog?

Da pojednostavim i demistifikujem – online biznis u Srbiji i iz Srbije je moguć. Da li je teži ili komplikovaniji u odnosu na Ameriku ili Nemačku? Verovatno. Ali zato oni imaju neke druge probleme o kojima ni ne sanjate i verovatno nećete stići do sličnih. Svako ima svoj krst i trudi se da ga nosi kako god zna i ume. Tako da dosta maštanja i kukanja i traženja izgovora.

Vaš najverovatniji problem je – šta raditi? Tu mogu da vam dam magičan odgovor što znači da neće imati smisla (na prvi pogled) a zvučaće holivudski – pratite svoj san. To zaista ništa ne znači ali donekle ima smisla. Moj san je da napravim posao koji zapošljava ljude, omogućava im da rade u kvalitetnom okruženju do 8:30 sati (0.5 sata je za pauzu – osam sati se radi – mada nekada i 6 ili 7), imaju kvalitetan posao koji ispunjava i loži ih da dolaze svakog sledećeg dana na isto mesto, gde uče, razvijaju se i donose mi dovoljne količine novca kako bih ja pravio neke stvarno cool stvari. To je moj san. I mislim da je realan.

Imam 10tak projekata koje radim trenutno (novi snovi) koji su daleko okrenuti mašti i koji se realizuju – i ne znam koji od njih će zaista uspeti – ali znam da onaj prvi finansira ovih 10 (dobro imam još poneki koji donosi novac). Moj realizovan san je motor mojih novih ideja. Tako da ja zaista pratim svoj san.

Da se vratimo na realnost….

 • Nemate pomoć države/Plaćaćete poreze/Sami ste na svome

nasuprot tome imate

 • Mladi ste ergo imate snagu-volju-energiju/ne znate za ne/imate neka znanja

Imate dve mogućnosti

 1. ili imate revolucionaran proizvod/uslugu koju možete da razvijete sami ili sa timom (u ovom slučaju preporučujem da uradite tzv reality check sa nekim ko je stariji i ima iskustva u industriji u kojoj želite da napravite revoluciju – svaki komentar koji počinje sa ubeđivanjem „ne može“ preskočite ali zato svako pitanje sa druge strane koje vam ukazuje na rupe u ideji ili vas vodi ka dubljem razmišljanju prihvatite kako treba – muški i stojećki)
 2. ili želite da živite pristojno (onda napravite online biznis)

Ako neko krene da kuka kako ne može da dobije procesiranje kartica ili PayPal neka odmah ućuti i neka proba da dobije procesiranje kartica da vidi koliko je teško. Zahteva nešto što nije samo svojstveno ovom zemlji a to je ISTRAJNOST i ZNOJ. Može da potraje i da zahteva neku papirologiju i malo više poziva i smaranja birokratije ali je MOGUĆE i za SMRTNIKE!!! PayPal je mitska životinja od koje profitiraju oni koji mogu da primaju novac. Oko 10% planete. Vi niste u tih 10% i nećete biti. Živite sa time. Pronađite drugi put.

I svako će vam uzeti neki procenat (manji ili veći) od vaše zarade. Čak i PayPal. Ako ikada budete mogli da primate novac. Suviše ako za konstruktivno kukanje.

ONLINE BIZNIS

Najveće pitanje kada kreirate online biznis je: da li biti proizvođač (ovde je ego neverovatna stvar i svi bi želeli da proizvode) ili posrednik (iliti trgovac – one grozne čike koje uzimaju na razlici u ceni). Nije greh biti trgovac ili posrednik do god usluga ili proizvod (popularno je uslugu zvati proizvod – osećate se tako bankarski i internacionalno) daju neku dodatnu vrednost.

Mi se bavimo posredništvom u online oglašavanju koje je zaista teško ako ga radite kako treba. Taj trud kao i troškovi koji postoje ukoliko vodite firmu koštaju i moraju da se nađu između naplaćenih računa i troškova medija. Toliko je jednostavno. A sve je online.

E sad… lepa je Srbija kao i region… konkurencija postoji i takmičenje je relativno ok i mogu se postići čudo rezultati. Ali čim promolite nos van regiona samo vas strefi mašinerija koja guta sve pred sobom. Zato radiš najbolje što umeš i pomeraš granice svakog dana. Ako si danas uradio 100, sutra uradi 80 ali za pola vremena. Budi brži, efikasniji, takmiči se sa tom ekipom koja je imala šanse da ode dalje. Jednog dana će doći ponuda da radiš napolju po „onim“ drugim uslovima i moraš biti spreman.

 • Manje priče – više rada.
 • Više planiranja – manje improvizacije.
 • Normalan rad za normalnu lovu.

Ja ne tražim genijalce koji se izopštavaju od sveta – ja samo tražim ljude koji imaju strast i mogu da je iskoriste da urade posao kako treba. Genijalci su isto tako oni koji završe posao na neverovatno efikasan ili nov način i koji ukoliko naiđu na sjajnog poslodavca iskoriste svoj položaj i glavu za svoju budućnost. Nisu genijalci oni koju su takvi samo za svoje roditelje. Sve je to lepo. Ali od nečega se živi a to nisi srećne misli.

Za posao vam ne treba ništa više sem glave, prstiju na rukama i tehnologija koje su van pred očima. Pokažite sebi da ste spremni da radite i sami sebe izvučete iz pozicije u kojoj se nalazite. Ne zaboravite – sami ste na svome. Niko vam neće pomoći.  (Dobro – hoće porodica, prijatelji… ali znajte da ćete im dugovati. Budite spremni na cenu tog duga)

Mislim da je osnovna stvar koja vam u ovom trenutku jeste FOKUS

Fokus je:

 • 3 sata ispred Facebooka
 • 8 sati pucačina na konzoli ili PC-u
 • kucanje stotina SMS poruka
 • gledanje TVa

Birajte kako ćete trošiti svoje vreme i ne dozvolite da vam ga neko drugi oduzima. Bolje da ste pecali jer biste uhvatili ručak.

Da li su gornje stvari zabavne? Da li od njih može da se živi? Sve te mamioči odvlače vašu pažnju od toga „šta ću da radim da mi bude dobro“.

Informacije o dešavanjima (bitnim) možete dobiti prolazeći pored trafike i pitati „šta ima novo?“. Sve ostalo je BS.

Neko će me pitati – pa zašto je vaša kompanija onda na Facebooku? Ja se trudim da zadobijem pažnju kako vas tako i potencijalnih klijenata. Moja kompanija mora da bude predvodnik u krdu i da svi znaju za mene. Takođe vas regrutujem i teram vas da prihvatite moje priče.

Kao potencijalni klijent: moraš da me primetiš; kao potencijalni radnik: moraš da želiš da radiš kod nas i da se takmičiš sa ostalima koji isto tako žele.

Tako da ja promovišem i pokušavam da uhvatim vašu pažnju.

Ali ja sada pričam o digitalnom biznisu i vi ne treba da usmeravate pažnju na mene ili bilo koga drugoga. Vi morate da se fokusirate na sebe i to kako sebi možete da ostvarite snove (bez kriminalnih radnji, uz plaćanje poreza).

A sada pitanja…