Svako ima svoju cenu – koja je vaša? – lekcija (57)

Exchange Money Conversion to Foreign Currency

Promena novca iz valute u valutu – epSos .de via Flickr (CC BY 2.0)

Cilj ovog članka nije da procenjuje nečiji kapacitet za primanjem mita niti da podcenjuje nečije slabosti. Cilj je da malo bolje pročitate razmišljanja o ceni kao merilu vrednosti transakcije između onoga kome nešto treba i onoga koji nešto nudi kao i o „cenjakanju“ kao procesu koji fino određuje finalnu cenu transakcije.

Svrha trgovine (robom) ili prodaje (usluga) nije zarad prihoda u stilu udri-i-beži (eng hit&run) već u ponavljanju prodaje i prodaji novih proizvoda i usluga.

Ali pre samo prodaje razmislimo o ceni… Kako se formira cena? Mnogi članci na ovom blogu imaju priču o mnogim aspektima formiranja cene i kako se ista opravdava pred klijentima.

Ako ste do sada otvorili sve linkove, pročitali ih i osetili pritisak u glavi od mnoštva informacija, mislim da vam slobodno mogu reći da sada dolazi suština i da neće biti duga.

Vi ne znate da formirate cenu. Jednostavno nije vam u srži kulture, društva, porodice… Ne znate da cenite, procenite, obrazložite, borite se… Ovo nije ništa loše… Ali ako su naše roditelje, nastavnike, prijatelje, kolege, poznanike učili na isti način – teško da možete(mo) da izađemo iz vrzinog kola. Ako imate mentalitet kmeta koji pristaje na sve – vi ne znate da odredite cenu. Ali možete da naučite i da stanete iza iste.

Kada uspete da formirate cenu uz pomoć 1001 knjige, teksta, članka, kursa i saveta „pametnih ljudi“ – nema vam pomoći. „Neko“ će vam objasniti da je suviše skupo. Čak će vam reći neko ko je veoma pismen, ima širinu i zna znanje. A vi nećete uspeti da odgovorite jer niste spremni na odbijanje. Ovo je i dalje stvar okoline, kulture, društva oko vas. Morate biti spremi da se ne pokolebate.

U vašoj kulturi nije lako da prihvatite odbijanje i da imate dijalog… i da se borite… i da birate mesto gde se treba boriti. (Ne shvatite me pogrešno – i ja sam imao ove momente… i imam ih i dalje – ali sve manje i manje).

Bitno je da naučite da dobro (odlično) procenite svoj rad.

I da naučite da ne tražite onoliko koliko vam treba već ona cena koju ste odredili.