Omiljene lekcije iz naroda – lekcija (62)

Visdom

Mudrost – Camilla Hoel via Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Ovo je kolekcija divnih narodnih mudrosti koje se javljaju svakog dana u poslu. Tj uvek ih se setim pri svakoj situaciji. Primetićete da ima dosta spominjanja popova i religije. Nije namerno.

Motka uvek ima dva kraja

Univerzalna misao koja ukazuje da uvek postoje 2 strane. Ona koja drži štap i ona koja prima udarce. Sa koje ste?

I nad popom ima pop

Svako ima nekoga iznad sebe. Zaposleni direktora ili vlasnika kompanije. Dete roditelja. Većinski vlasnici deoničare. I svako nekome odgovara.

Neko voli popa a neko popadiju

O ukusima i bojama se ne može raspravljati. Mikisti i Đokisti. Oni koji zarađuju lako i oni koji zarađuju teško. Svako voli nešto drugo i teško je suditi o drugome. Naravno lako je osuditi i komentarisati – ali zar to ne oduzima previše vremena. Bavite se svojim stvarima.

Dokon pop i jariće krsti / Dokon um đavolje igralište

Ako ništa ne radite um počinje da luta u pogrešnim pravcima. Naravno ima onih koji smišljaju svakakve pakosti/psine. Radite sve ono što ne treba da radite samo da biste izgledali uposleni bez efekata.

Po tuđim leđima 100 batina malo

Da, da… za to ti treba 5 minuta / očas posla. Važi. Probaj ti da središ to za 5 minuta. Ne podcenjujte tuđ rad kao ni svoj. Niko ne može da razume koliko je nešto teško ako mu ne objasnite.

Brat za brata, sir za pare / Iako smo braća nisu nam kese iste

Uradiću tj pomoći ću ti za sve i svašta. Ali kada su u pitanju novci – najbolje je da razgraničimo te finansije. Biće lakše i čistije.

Ispeci pa reci / Triput meri jednom seci

Ubi me prejaka reč. Komunikacija, harmonizacija, emocije na pravom mestu. Ne treba opisivati dalje.