Računovodsvene tablice

Računovođe i kako ih odabrati – nauk za budućnost (84)

Accounting charts

Računovodstvene tablice – World Bank Photo Collection via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Računovodstvo ili računovođe… najbolniji i najsrećniji deo poslovanja koji ne treba da se shvati olako. Dobar računovođa može da vam pomogne da pobedite, dok loš – koji ne obraća pažnju na detalje, može da vas zakopa.

Ali da se okrenemo računovodstvu kao takvom – šta sve potpada pod računovodstvo?

  • Finansijsko računovodstvo – se odnosi na izveštavanje finansijskih pokazatelja eksternim korisnicima ovih informacija (investitori, država, dobavljači)
  • Računovodstvo za menadžment – se odnosi na merenje, analizu i izveštavanje informacija menadžmentu kako bi mogli da donose odluke bitne za kompaniju
  • Revizija – se odnosi na potvrdu informacija koje su dostavljene raznim stranama (investitori, država…) tj „analiza finansijskih informacija bez predrasuda“
  • Informacioni sistem za računovodstvo – se odnosi na deo informacionog sistema kompanije koji se bavi procesiranjem kvantitativnih podataka
  • Poresko računovodstvo – se odnosi na pripremu, analizu i prezentovanje poreskih plaćanja i povraćaja (uglavnom na teritoriji SAD)

Uz računovođe se lepe termini „brojači pasulja“, „knjiški moljci“, „oni koji znaju cenu svega i vrednost ničega“… i verovatno su svi tačni, kako predstavljaju pogled na tu veštinu opšte populacije. Ako gledamo iz strane interesa kompanije, računovođa je tu da stvari smesti na pravo mesto, pronađe način da se plati potreban i minimalni porez (uvek postoje poreske olakšice i putevi kojima možete da platite manje na legalan način).

Kako da procenite računovođu ili računovodstvenu agenciju?

Cena

Da li biste uzeli najjeftinijeg računovođu? Ja lično nikada. I računovodstvo je biznis po sebi i ekipa koja se bori cenom da bi pridobila klijente nije vaša meta. Agencije sa mnogo klijenata takođe nisu vaš rang – bićete samo jedan mali kamičak u vreći klijenata. Računovođa treba da vam posveti vreme da ustanovite način rada.

Stepen digitalizacije ili stepen direktne komunikacije

Ako imate računovođu koji insistira da vas viđa periodično, da bi vas video, i pritom email koristi samo radi informativnih stvari bez rukovođenja bitnim stvarima – nije za vas. Računovođa treba da čuva i svoje i vaše vreme, i da vas vidi onda kada je zaista neophodno.

Par puta godišnje uživo je sasvim ok.

Otvorenost

Otvorenost u razgovoru je esencijalna. Vaš menadžment, advokati i računovođe su u poslu mesta gde pričate brutalno iskreno. Niko vas drugi neće razumeti ili zaštititi od vas samih, nego ove tri grupe ljudi.

Kako se računovođe koje vama rade posao snalaze sa računarom

Email je jedna stvar dok je korišćenje računara, lična automatizacija i optimizacija procesa rada druga stvar. Korišćenje prečica, skripti, eksport/import fajlovi, softveri i sl – dobar znak da imate računovođu koji brine o sebi i tome da ode kući na vreme. Život je kratak da bi ga proveo u kancelariji.

Pedantnost i efikasnost

Ako sam išta primetio – računovodstvo je stvar pedantnosti, razmišljanja i bavljenja detaljima. Efikasna implementacija zamišljenog procesa ili puta na pedantan način – sa svim papirima, odlukama, ugovorima, listom zadataka za vas (onda kada računovođe imaju ograničenja) – je znak odličnog računovođe.

Koliko jednostavno vam računovođa može objasniti problem ili koncept

Ako vam računovođa koristi višesložne reči (ili ono što zovu „$10 words“) a mogao/la je da koristi jednostavnije kako reči tako i koncepte – niste na istim talasnim dužinama.

Računovodstvene akcije izgledaju kao trenutno rešavanje problema – realnost je malo drugačija. Akcija koju računovođa uradi danas može da vas opauči za 2-6 godina (zavisi koliko je kompanija živa). Ako niste upoznati sa svim konsekvencama (skupa/višesložna reč) tj niste upoznati šta će sve da se desi zbog današnje akcije – nemate dobrog računovođu.

Primer: svi će vam reći da je najjeftinije i najleganije isplaćivanje novca kroz dobit – ali će vam malo ko reći šta se dešava kasnije kada se te isplate akumuliraju.

Da li možete da komunicirate emailom

U cilju da vas što manje gleda, štedi vaše i njegovo vreme – komunikacija emailom mora da postoji i ukoliko postoji mora da bude efikasna i jednostavna. Ako imate osećaj da treba da čitate između redova i da nemate komplentu informaciju, i pri telefonskom razgovoru ne dobijete jasnu informaciju („ne mogu preko telefona moraćemo uživo“) – to već podseća na emotivne veze a to vam ne treba u životu. Pričamo o legalnom dokumentovanju tokova novca, poreza – tu smo da bismo to radili a ne družili.

Proporcija priča/pisanje

Ako imate računovođu koji samo priča i očekuje da sve ili zapamtite ili usvojite – razmislite dvaput da li želite da se takva osoba bavi vašim novcem.

Stepen mistifikacije

Računovođe se bave ciframa, da iste budu da tačno određenim mestima, po zakonu, propisima… Po definiciji – nisu previše kreativni ljudi (mada ima i takvih). Da bi svoj posao radili efikasno i brzo na pravi način – nemaju vremena da mistifikuju stvari. Ili to rade da bi vas pridobili ka klijenta (dobri prodavci to rade) što je OK, ili tokom samog posla da bi vas smirili dok lupaju glavu kako da reše problem za vas.

U prvom slučaju je to razumljivo. U drugom je nedopustivo.

Pri prvom znaku problema, računovođa mora da bude otvoren i da vam objasni sve detalje problema, dođe do nekoliko rešenja, ponudi ih i objasni sve činjenice takvih postupaka, ako nešto nije jasno vi tražite dodatno objašnjenje i razumete potpuno sve, odaberete rešenje (zato što ste vi kraju dana vlasnik posla)  i idete dalje.

Ako računovođa mistifikuje stvar da bi sakrio svoju grešku – bežite glavom bez obzira. Izazovite računovođu s vremena na vreme sa relevantnim pitanjima – makar jednom godišnje – onda kada ih vidite.

Kakve kohones ima računovođa

Računovođa koji je siguran u sebe, svoje znanje, iskustvo – nema problema da se preganja sa poreskim vlastima. Odlasci na savetovanja, izazivanje predavača, traženje tumačenja, rešavanje problema – to su elementi računovođe sa petljom. Takve tražite.


 

Pokrio sam veliki broj stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru računovođe – koji treba biznisu koji se menja (a to je vaš posao) da pronađ najbolji put kroz vode poslovanja (ili ovde ili napolju).

I za kraj citat meni dragog revizora ….

Meni ne treba računovođa koji radi po zakonu, takvih je pun svet. Meni treba neko ko je radio na ivici.

Takve računovođe mogu da vas spasu propasti – jer su joj gledali više puta u oči. Mogu da predosete problem, kao što ajkula oseti krv u vodi na 5km udaljenosti. Takav računovođa nije tu da bi nešto muljao, već je tu da bi vas klepio kada vidi da nešto nije u redu. Nekada računovođe predosete probleme u firmi i pre samog menadžmenta. Zato imajte vremena za svoje računovođe – onda kada ste dogovorili sastanak.

Saznaćete puno o sebi i svojoj firmi samo ako otvorite 4-ro očiju, upalite sve senzore u sebi i pitate sva pitanja i tražite sva objašnjenja koja vam padaju na pamet.