Odnos cena-kvalitet ili kako se ne plašiti naplatiti skuplje?

Roggenart
Kvalitet i cena

Pod pretpostavkom da živite zdrav život 🙂 i vežbate, pozitivno razmišljate, čitate knjige o zdravlju, verovatno se trudite i da se hranite zdravo.

Ako ste se godinama trudili da kupujete npr. hleb i peciva od „integralnog“ brašna, klica i sl, verovatno ste u 99% slučajeva kupovali (ne znajući) obojeno pecivo sa sporadičnim nedefinisanim zrnevljem.

Profesionalni pekar je u privatnom razgovoru prokomentarisao moje oduševljenje kada sam probao i hvalio „zdravo“ pecivo iz sada već zaboravljene pekara na Đermu.

Vidi, nemoj da se ložiš. Pravo brašno koje se koristi za npr pravi ražani hleb ne možeš da kupiš u zemlji. U stvari čak i ako ga pronađeš u nekom opskurnom mlinu cena bi bila toliko velika da ne bi bilo isplativo praviti hleb. A i na kraju kada ga napraviš, kora bi bila toliko tvrda da niko ne bi jeo takav hleb.

U stvari, ljudi se zadovoljavaju tekstom na polici koji opiše hleb kao ražani. Ubacuje se boja i poneko zrnevlje i to je to. Niko neće da se bavi takvim hlebom.

Pre godinu dana su mi austrijski poznanici spomenuli da njihovi prijatelji planiraju da otvore pekaru i bave se proizvodnjom crnog/ražanog hleba, interesantnog peciva i još ponečeg. Tada sam bio veoma skeptičan. I onda sam u jednom trenutku video na uglu Svetozara Markovića i Krunske Roggenart.

Sve ono što nikada niste probali na pravi način ćete naći tamo.

Nikada se ne plašite da tražite više za kvalitet.

Prava tema ovog članka je: Da li zaista verujete u sebe i šta mislite da uradite povodom toga?

Kako je primarna tema ovog bloga poslovanje i motivacija preduzetništva, prava stvar proistekla iz primera Roggenarta je ta da i pored nabavne cene sirovina, prostora u ozbiljnijem centru grada, svim onim problematičnim detaljima preduzetničkog posla i maloprodajnog objekta u slučaju da niste korporacija, možete da prodate kvalitet.

Novi objekti se otvaraju, poseta raste, priča se širi. Šta više preduzetnik može da očekuje? Više poštovaoca kvalitetne ishrane – povećanje ciljne grupe.

Hleb koji košta 3 puta više od klasične vekne jeste skup ali je pitanje kako ga jedete i kako shvatate tu vrstu hrane. Ako znate da jedete kvalitetno i da ćete ga jesti 3-4 dana ako ne i duže, taj hleb itekako vredi.

Kada znate šta radite, i verujete u svoj proizvod možete ga ceniti koliko želite i prodati ga.

Više informacija o Roggenartu na ekapiji, slike koje naše Google, kratki pregled u Caffe&Baru i poneki komentar Internet zajednice.

4 коментара

  1. Mnogo volim ovu pekaru, doduše nisam kupio hleb ali probao sam većinu ostalih peciva i sve je za pohvalu, tako treba da budu peciva iz pekare, a tek kroasani njihovi koji su puni do vrha čokoladom, sirom itd. ne mogu da se porede sa drugim pekaricama koje su jadne u poređenju.

  2. Realno si u pravu, ne treba bezati od toga da se naplati kvalitet, no Roggenart je cisto pomodarstvo i hipsteraj, znam kakvi pozeri tamo jedu i sve mi je jasno, dobri su ali su im cene neopravdane…

  3. Ne mogu se složiti da je pomodarstvo i hipsteraj. Mislim da proizvodna cena svakog peciva u ovoj pekari jeste visoka za prosečnog kupca. I isto tako mislim da im ciljna grupa nije prosečni stanovnik zemlje. Ako i dalje rade i imaju lanac ovih pekara i one i dalje funkcionišu – imaju kupce koji su spremni da plate.

    Isto tako – da nije isplativo i da nema kupaca – zatvorili bi isti lanac.

Затворено за коментаре.

Exit mobile version