Kako nastaju stvari…

Ser Edmund Hilari -  Schofield Watch Company ©

Ser Edmund Hilari – Schofield Watch Company ©

Novi roman Vilijema Gibsona nosi naziv „Zero History„.

Još uvek nije dostupan. Ali slušajući razne priče koje kolaju, kao i gosn Gibsonu koji svesrdno priča o raznim aspektima svog rada i novog romana, jedna stvar je iskočila iz šume informacija.

Postoji kompletno alternativna istorija stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, kao i način njihovog nastanka. Uzmimo na primer odeću vojnih pilota u Britanskoj vojsci…

Britanci su tokom početka rata dobijali pomoć od Amerikanaca i Rusa. Najveći problem je bio zaštititi konvoje sa sirovinama preko Arktičkog mora. Čerčil je osmislio princip korišćenja jeftinih aviona koji bi obezbeđivali transportne brodove tokom putovanja,  katapultirajući ih sa istih brodova, koji bi se po gubljenju goriva bacali u more a piloti katapultirali. Problem je bio u pilotima koji ne bi preživeli ni par minuta instant mokri u hladnoj vodi.

Kako zaštititi pilote od pogubne temperature? Naučnici su smislili posebnu vrstu tkanja sa resursima koje su imali na raspolaganju (visoko kvalitetan pamuk) – i nazvali je Ventile.

Tkanina je tako tkana da ne dozvoljava prodiranje vode (neko vreme – u slučaju pilota u severnom moru cca 20minuta), veoma je laka i dozvoljava telu da „diše“ (naravno na otvorenom). U pitanju je dugo sortirano pamučno vlakno, koje se nalazi u 2% ubranog pamuka, koje se nakon izvlačenja i dupliranja, tka u Oksfordsko tkanje, koje sadrži 30% više pamuka.

I dan danas se koristi u Britanskoj avijaciji i NATO-u, kabanice u Beloj kući su napravljene od istog materijala, vatrogasci koriste isti materijal za creva, itd…

Šta je potrebno da bi se stvorilo nešto novo i zaista potrebno?

U slučaju Ventile tkanine, rat, problem i manjak resursa.

Izvori: Ventile, io9, Schofield Watch Company i William Gibson sajt