Kako nastaju stvari… (2)

Prethodni tekst posvećen tajnoj istoriji možda svakodnevnih stvari se nastavlja…

Pred vama je članak koji opisuje uređaj za „opuštanje mišića i skeleta“, za koji ste sigurno čuli i videli ga ali sigurno nikada niste znali kako je nastao.

Tehnologija orgazma

Ono što uvek prodaje svaku priču je seks. Ovaj tekst ima minimalne dodire sa seksom i tu je samo da bi pobudio pažnju.

U svakom slučaju sam proizvod bi mogao da se definiše kao „društveno kamuflirana tehnologija“. (izvor kao i IEEE)

Istorija histerije

Do 17.veka lekari su histeriju definisali kao bolest materice (srp. materica – grč. histera – eng. uterus) izazvana nekom vrstom disfunkcije.

Skraćeni opis disfunkcije se ogleda u sledećem. Nedostatak seksualnog opštenja smanjuje lučenje tečnosti što dovodi do pritiska na unutrašnje organe što izaziva histeriju.

Tokom srednjeg veka i renesanse, lek za histeriju je mogao biti seks ukoliko ste udati, brak ako ste neudati ili karlična masaža od strane babice kao poslednji način lečenja. (babice su zakon) Odokativne statistike iz tog vremena govore o polovini do ¾ žena koje imaju simptome histerije.

Kako je nastao?

U drugoj polovini 18 veka, lečenjem histerije bavili su se lekari. (izvor: Wired)

Ovaj metod lečenja koji uključuje karličnu masažu je veoma zamoran ukoliko imate polovinu do ¾ ženske populacije na vratima. I ukoliko populacija itekako želi da dolazi kod vas po lek koji se naziva i završava „napadom pod lekarskim nadzorom“.

U svakom slučaju… Dr Džozef Mortimer Grenvil je odlučio da pomogne svojim kolegama kreirajući „Grenvilov malj“ iliti „Kucač“. Tretman ovom napravom je skratio period proveden kod lekara na nekoliko minuta i 100% uspešnosti u odnosu na sesije koje su mogle da potraju i sat vremena – uz neredovan uspeh.

Kako je istorija dobre ideje otišla u zaborav?

Krajem 19. veka i početkom 20-tog Kucač se prodavao isključivo lekarima. Onog trenutka kada je počeo da se prodaje u katalozima za robu široke potrošnje, ušao je u svaku kuću. Lekari su, u cilju zadržavanja klijentele, nabavljale monstruozne mašine kako bi stvorili privid da „takvim stvarima“ treba da se bave isključivo doktori i da je potrebno „ogromno“ znanje.

I tako sve do dvadesetih godina XX veka, kada Kucač počinje da nestaje iz kataloga. Sam proizvod počinje da se pojavljuje u filmovima za odrasle i sa sobom nosi epitet prljavog kao alat samozadovoljavanja žena. Da podsetimo, lekari su do kraja 19-tog veka smatrali da žene ne mogu doživeti orgazam.

Razne serije, knjige i popularna kultura počinju da vraćaju proizvod u glavne tokove posle više od 70 godina.

I sve je to poteklo doktorske ordinacije. Ko bi rekao!

Zaključak

Šivaća mašina, fen za kosu, toster su samo neki od uređaja koji su elektrifikovani pre gorespomenutog. Pomagaljka (eng. gadget) koja je nadmašila usisivač za deceniju, po pitanju elektrifikacije je vibrator. (Rachel Maines)

Čitav članak je nastao u glavi davno davno, i svoju finalnu formu je dobio onog trenutka kada su čitaoci pokazali interesovanje za tajnu istoriju (možda) svakodnevnih stvari. Članak koji me je podstakao na razmišljanje, nastao je davne 1999.godine u časopisu Wired.

Socially Camouflaged Technologies -Presented by Carlos Javier Flores Saracho

2 коментара

  1. Btw neka verzija „Kucača“ se pominje u Boston legalu, samo na parni pogon 🙂

Затворено за коментаре.

Exit mobile version