Za Nejtana Mirvolda (Nathan Myhrvold) sam čuo tokom čitanja Superfrikonomije Stivena Dubnera i Stivena Levita.
Sa grupom veoma pametnih ljudi i potpomognut sa mnogo keša započeo je Intelektualne avanture – kompaniju posvećenu kreiranju rešenja za ceo svet usput patentirajući sve čega se dotaknu. I koristeći patente za sticanje još novca.
Ono što je daleko interesantnije je novi pravac u kulinarstvu nastao iz igranja sa fizikom unutar Intelektuanih avantura.
Pred vama je Molekularna (Moderna) kuhinja.
Mirvold seče krompir u kolutiće i čisti ih od spoljne ljuske. Zatim ih vakumira i pakuje u plastičnu kesu u jedna veliki sloj potopljen u vodu. Zatim zagreva kesu na 212 stepeni (F) na 15 minuta. grejući kolutiće. Zatim napada kesu sa ultrazvukom kako bi kavitirao vodu – po 45minuta sa svake strane. Zatim ponovo zagreva peć na 212 stepeni na 5 minuta. Ovako zagrejane ih stavlja otpakovane u ključalo ulje (338 stepeni F) na 3 minuta. Kada se ohlade, ponovo ih baca u ključalo ulje na 375 stepeni (F) još 3 minuta kaok bi postali hrskavi. I zatim ih osuši na papirnatim ubrusima. Ukupno vreme pripreme: dva sata. Izvor: Wired
Čista fizika.
1 коментар
Затворено за коментаре.