Kako da zaradite (tj. da vam dozvole) – lekcije iz poslovne škole (19)

Kako da zaradite (prava cena i znanje)

Štandovi za poklone posle kupovine i trošenja para

  • Kako da zaradite? – večito pitanje, posebno aktuelno kada ste mladi. Mnogi se iznenade kada prikažete cenu usluge, pogotovu onda kada delujete neiskusno.

Klijenti ili pak potencijalni klijenti izgledaju iznenađeno, pa čak i pomalo uvređeno kada im zatražite da plate uslugu. Često cifra i nije toliko bitna, koliko ideja da neko „njima“ ispostavlja račun za usluge.

Kako objasniti klijentu da bi zaista trebalo da vam dozvoli da naplatite realnu cenu rada? Ovo su neki od brojnih primera:

  • Kako Vi zarađujete tako i ja moram da zaradim i platim svoje račune
  • Ja poštujem svoj rad, vreme, znanje i radim za novac
  • Da vam moje usluge i znanje nisu potrebni, verovatno biste sami uradili ovaj posao

Ako se nekome vaš posao učini jednostavnim te pokuša da umanji cenu, važnost i kompleksnost, možete postupiti na sledeći način:

  • Nadam se da put kojim želite da idete, u smislu smanjenja cene, neće biti na uštrb kvaliteta jer ćete u tom slučaju morati da pronađete nekog manje kvalitetnog
  • Moje obrazovanje za obavljanje ovog posla je trajalo, ja ga poštujem, kao što poštujem i cenu svojih usluga

Kako da zaradite

Besmisleno je ulaziti u rasprave jer ćete tako uvek izgubiti. Isto je i ako vas isprovociraju jer provokacija ima za cilj da se osetite loše, izgovorite nešto što će inicirati grublji razgovor, a onda opet gubite. Hladna glava i fokus na cilj, a to je naplata i plaćanje računa. I naravno, zarada. Da se ne lažemo, od nečega mora da se živi.

Za sopstveni uspeh ili neuspeh smo uvek sami krivi. Svakako, sposobnosti vođenja razgovora, izgovaranja cifara bez dodataka „malo je skuplje“ ili „znate skupo je“, se uče. Ne morate objašnjavati svoju cenu jer verovatno postoji još neko ko može uraditi isti posao.

Slobodno reklamirajte konkurenciju

Ako ste zaista dobri u svom poslu, verovatno postoji i konkurencija. Slobodno klijenta uputite konkurenciji uz dodatak o tome da će dobiti jeftiniju uslugu. Zapitajte se da li uopšte želite da radite jeftinije sa klijentima kojima je  bitna samo cena. Klijenti kojima je bitan kvalitet treba da dobiju posebno mesto u vašem poslu.

– Gorčina lošeg kvaliteta ostaje u sećanju daleko duže od kratkog zadovoljstva niže cene – Aldo Gucci

Udarni tekstovi iz prošlosti koji nisu imali pravu publiku 🙂

Poslovanje sa profitom – Zašto? i još jedan na istu temu.