Lekcije o poeziji od maka - Fabrizio Angius via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Lekcije iz života (28-32)

Poetry Lessons From a Poppy

Lekcije o poeziji od maka – Fabrizio Angius via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Nekada se razni događaji spoje u jednu tačku u vremenu kada toliko toga čovek nauči. Mnogo lekcija u jednom trenutku.

Tokom seminara Evropske trenerske organizacije, na kom sam pomagao u organizaciji 1998.godine, desio se interesantan splet događaja koji vas upoznaju sa stvarnim svetom. Zaplet se odvija u hotelu Jugoslavija.

Trgovina

Kada nekome treba određena roba i spreman je da plati određenu cenu, i ako pritom znate da ista roba košta daleko manje, uvek se treba postaviti između i zaraditi razliku. U datom trenutku, pojavio se Pentium procesor na moćnih 75Mhz sa izrazito manjom cenom od ostalih Pentium modela. Uz malo organizacije i vrednih ruku, moćna suma od 50DEM bi ostala u džepu. (nekada se na hardveru zarađivalo)

Kupi za malo, prodaj za odgovarajuću cenu – i uzmi razliku. Bitno je znati da je profit pronašao svoj put u džep oko 20:00.

Prevaranti

Tokom iste večeri, u hotelu se pojavljuje mladić sa malom devojčicom u čijim rukama se nalazi nešto nalik slici (19:00). Posle malo više od sat vremena, tokom kojih je čovek šetao od jednog do drugog posetioca hotela, stigao je do mene. Nakon kratke sceparajuće priče o rasprodaji stvari iz kuće kako bi prehranio porodicu ponudio mi je sliku iz ruke.

Uz nerado odvajanje od iste tražio je pomoć dok ne reši neke stvari za u to vreme moćnu sumu od 50 EUR. Zapisao sam mu svoj kontakt i dogovorio da se javi kada bude poželeo sliku nazad (21:00). U tom trenutku nisam se zapitao šta ja to radim. Imao sam novac koji sam iskoristio da pomognem nekome uz sredstvo obezbeđenja.

Spremnost

Kako sam kasnio na kasnu večeru, samo sam pritrčao stolu i krenuo da sednem. U tom trenutku ka meni je poletela platnena salveta. U pitanju je bio test spremnosti na neočekivane situacije od osobe od koje sam to mogao najmanje da očekujem.

Tri nezavisna događaja nauče čoveka mnogim stvarima.

Naučene lekcije

Investiranje

Kako nisam znao šta bih sa slikom i nisam imao predstavu o opusu umetnika, smatrao sam kao dobru investiciju čitav dogovor. Kada imate novca, investirajte ga. Ni banka nije loša opcija ako stignete do iste na vreme i novac ne ode na neko drugo mesto. Mada nekada nije loše i potrošiti ga na sebe. Osećaj je sjajan.

Trgovanje

Uhvatite priliku kada možete napraviti posao za koji ste sigurni da je izvodljiv.

Altruizam

Pomažite drugima. Nije bitno kako će vam se vratiti. Meni lično se vraćalo i nije, ali u većini slučajeva dolazile su lekcije i prijatan osećaj.

Skepsa

Ko još prodaje slike poznatih umetnika u pola noći apsolutnim strancima po hotelima vukući za sobom malu devojčicu? Kada se ovako posmatra apsolutno je sumnjivo. Ako vam nešto nije u redu sa pričom – sigurno nije u redu.

Pozornost

Nikada ne znate šta vas čeka iza ugla. Očekivati neočekivano. Špansku inkviziciju koju niko ne očekuje. Zbog raznih događaja iz istorije (i lične prošlosti) spreman sam da radim/budem operativan ma gde se zadesio u bilo kom trenutku i spreman sam da se pomerim u kratkom vremenskom roku.

Lekcije?

Neko ima sreću da sluša ljude i izbegava probleme i čudne situacije. Nekome se situacije dese i čovek mora da nauči lekciju. Nekima se nikada ne dese jer ih ne interesuje da rade, pomeraju se, rizikuju. A kakvi ste vi?