Osvrt na stare zanate i istoriju

Primer računa

Primer računa sa početka XX veka

U nastavku možete videti fotografije nastale u Zemunu prošle godine na izložbi starih zanata koji su nekada postojali u ovom gradu. Jedna od slika je završila kao zaglavlje ovog bloga zato što pokazuje da je preduzetništvo univerzalno za mesto i vreme.

Ono što me je oduševilo je svako odsustvo diskriminacije kao i zdrav i prav stav preduzetnika. Na izložbi se mogao pratiti razvoj pojedinih zanata kao i uspeha i padova određenih preduzetnika. Više slika sa izložbe mogu se naći ovde.

Zajedničko za sve je… organizovanje i vraćanje zarade nazad među zajednicu. Ta zajednica je pomogla da preduzetnici zarade i obezbede lep život njihovim porodicama. Vraćanje nazad može izgledati kao karmički koncept ali mislim da je nešto mnogo starije u ovom slučaju.

Zdrav odnos prema novcu i komšijama.

Nije bilo bitno da li je neko jevrejin, nemac, srbin ili mađar. Računi i dokumentacija su apsolutno multijezični. Bitno je bilo kupiti markicu kojom je država sakupljala porez i živeti svoj život.

Piljari bi se skupljali svako jutro i dogovarali cene za taj dan, alasi bi raznosili ribu od pijace do restorana, pekari bi otvarali prozore i vrata praveći promaju i terajući miris peciva dole niz ulicu.