Onda kada je previše lako i tako teško – lekcija o volji (79)

Mladi šampioni su takvi zato što su talentovani. Nisu dovoljno dugo u trenažnom procesu kako bi razumeli bitnost istog, tako da je evidentno da su više talentovani od onih koji su drugi, treći ili četvrti. Sa druge strane, ti sportisti (drugi, treći, četvrti..) imaju drugu vrstu motivacije. Posebno, zato što više pobeđuju nego što gube i gube češće od šampiona. Ovo vodi do vrednih lekcija i iskustva. Treneri mogu da iskoriste to iskustvo kako bi razvili sposobnost vraćanja u prvobitno stanje (odbijanje neuspeha) što je daleko više nego što talentovani sami po sebi mogu da prihvate. – Miroslav Vanek, predsednik Međunarodne federacije sportskih psihologa  na pitanje: da li i u Čehoslovačkoj (oko 1980.godine) postoji problem velikog broja odustajanja od bavljenja sportom u mlađim godinama (iz knjige POBEDITI – Frank W. Dick OBE)

Problemi su univerzalni i nisu lokalizovani. Ljudsko ponašanje se sporo menja, posebno odnos između neuspeha i talenta. Zašto je trening neophodan – kako u sportu tako i u realnom životu i poslu?

athlète

Atleta – Michel Desbiens via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Znanje je moć, a trening je neophodan kako bi se znanje i iskustvo dovelo do savršenstva i spremnosti da se izađe na crtu bilo kada u bilo kom trenutku.

Način na koji čovek pobeđuje, pokazuje mnogo o njegovom karakteru. Način na koji gubi, pokazuje sve o njemu. – Knut Rokne

Onda kada pobeđuješ non stop i ne znaš za neuspeh, kada se desi gubljenje – da li si spreman? Da li možeš da podneseš problem i da se vratiš u normalu i kreneš dalje napred.