Krava koja prosipa mleko – lekcija (28)

Hand milking a cow

Muženje krave – Državna biblioteka Južne Australije via Flickr (CC BY 2.0)

Procena rizika je možda najbitnija stvar pored preduzetničkog stava koju morate imati.

Šta vam vredi ultra-mega-giga projekat ukoliko će odvući snagu, energiju, vreme i resurse omanjeg puka vojske na zadatku od 6 meseci? Takvi projekti jesu sjajni, imaju potencijala – prosto čovek da se zaljubi u njih i živi od provizije više godina.

Ali kao što je napomenuto na početku – najbitnija stvar je procena rizika.

Vi ste sami i spremni da pokidate tržište. Da li možete da prihvatite veliki projekat koji očas može da se izmakne kontroli?

Jednostavnije

Situacija se može opisati kao muža krave koja daje fenomenalne količine mleka i koju počinjete da muzete. Pred kraj posla ona se ritne i prospe do tada sakupljeno mleko.

Naravno uvek postoji opcija da POKUŠATE da dobijete kredit kojim ćete finansirati sve moguće i nemoguće stvari u projektu. Sa akcentom na pokušati.

Činjenice o elementima sigurnosti

Činjenica sa dobijanjem kredita je sledeća:

Bankari će poželeti da se bave vama kada pokažete bitno poslovno znanje u upravljanju firmom iliti više godina postojanja sa bitnim protokom novca (eng. cash flow). I tada će biti potrebno da potrošite bitno vreme spremajući dokumentaciju kako bi se stiglo do određene ponude.

Procena rizika

Nije svaki projekat ili posao neponovljiv ili baš-onaj-koji-bih-želeo-da-radim. Svaki projekat ili posao je samo to – posao. Neki su manje a neki malo više interesantniji – pod uslovom da volite to što radite. Preduzetništvo nije sprint. Više je trka na srednje pruge sa dosta tempa, taktiziranja, procene rizika i dobre završnice.

Najbitnije je ne srljati u poduhvate i projekte. Vrlo lako vas mogu progutati.