Martyr - Mučenik - Roden - slika Adam Fagen via Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Mučeništvo (preduzetništva) – lekcija (49)

The Martyr 2

Mučenik – Roden – slika Adam Fagen via Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Ponekad preduzetnici izgledaju drugim (normalnim/običnim) ljudima kao mučenici.

Ponekad je to zbog izgleda – ispijeno lice, skoro konstantni umor koji isijava, razgovori u kojima se skoro i ne spominje privatni život i njegove čari (porodica, hrana, piće, umetnost, provod…), komentarisanje nepromenjivih stvari i kukanje…

Zvuči poznato?

To nije zato što su preduzetnici sa neke druge planete ili sazvežđa i da ne mogu da se uklope u vinklu društva. Problem je u tome što smatraju da imaju obavezu prema zaposlenima, klijentima, porodici i sebi – i obavezno tim redom – i da sve moraju da isprate i urade.

Ne mogu ti reći recept za uspeh, ali ti sigurno mogu dati formulu neuspeha – pokušaj da zadovoljiš sve oko sebe – Herbert Bayard Swope (1882-1958)

Kako prepoznati elemente ove formule (neuspeha)?

Mikromenadžment

Naučite da delegirate i da objasnite očekivanja kako biste bili što manje isfrustrirani kvalitetom drugih. Snizite kriterijume ali ne previše. Koliko je previše? Ne želite da isporučite glupost već upotrebljivu stvar. Jedan je bio Stiv Džobs (i par sličnih) i nije snižavao kriterijume – onda kada je imao dovoljno resursa na raspolaganju i zavidnu količinu novca. Za početak je isporučio nešto što radi i donosi novac. Perfekcionizam je došao kasnije.

Previše reči

Preduzetnici su po definiciju spremni da pričaju naveliko i naširoko o potencijalu komapanije, budućim uspesima, neverovatnim stvarima – ne rekavši ama baš ni jednu upotrebljivu stvar. U društvu više preduzetnika u velikom broju slučajeva može se čuti meskonačan niz međusobnih BS o poslovanju. Niko nije osiromašio slušajući – nikada ne treba zaboraviti.

Rad naspram odmora

Ne uzimajte od odmora kako biste više radili. Na kraju ćete biti umorniji kao i vaša ekipa – zbog čega? Odmorni i u okvirima posla koji radite svi mogu da funkcionišu. Na ivicama razuma/snage/razumevanja se dešavaju čudne stvari koje se ne završavaju dobro. Što manje sebe i ekipu smestite u takvu situaciju to bolji posao. A i nećete biti iscrpljeni. Već koliko toliko odmorni.

Nedostatak hobija

Naravno da ljudi sa fokusom daleko lakše stignu do cilja. Ali uzmite u obzir jednu činjenicu da hteli ne hteli radni dan nekada mora da stane, porodica iskoristi svoj deo dana – ostaje neko vreme samo za vas. Skretanje misli i razuma na neku potpuno drugu stranu kao što je hobi, može veoma doprineti očuvanju zdravog razuma, perspektive ali i širenja znanja van granica posla.

Previše obaveza

Kao što mora da postoji delegiranje (koje treba da vam omogući da imate ulogu generala a ne kaplara) kako biste imali vremena za bitne stvari – to ne znači da možete da preuzmete veći broj drugih stvari za koje ste napravili mesta u svom rasporedu. Ako ste uspeli da se izborite sa menadžmentom, odmorom i hobijem – do tada biste trebali da naučite koliko je vreme neprocenjiva stvar i da pokušavate da imate najbitniji set obaveza koji se tiče vas i porodice, prijatelja i posla – i obavezno tim redom.

Skrivene informacije

Transparentnost informacije je jedina politika koja ne zahteva mentalni napor. Što jasnije, razgovetnije, preciznije – svima bez sakrivanja. Najjednostavnije rešenja i najmanje košta. Sve drugo vas košta pameti, intelektualnih kapaciteta, sećanja kome ste šta rekli… I previše objašnjavanja.

Ukratko to su elementi formule mučeništva preduzetnika. Naspram mučenika su heroji (i generali). I svi oni su prošli kroz period mučeništva dok nisu naučili bolje.