Osiguranje – trenutak istorije (12)

Agava_nakon_zemljotresa.jpg

Pre skoro 30 godina, desio se veliki zemljotres u Crnoj Gori. Efekti su se osetili na crnogorskoj obali i delu Albanije. Podaci o ovom događaju se nekoliko mesta wiki, seizmološki zavod Crne Gore.

Velikom srećom i spletom okolnosti nije bilo žrtava.

Na slici se nalazi hotel Agava, čiji su prvi i drugi sprat u potpunosti spojeni i nakon zemljotresa su postali betonska pljeskavica.

Bez žrtava.

Treći i četvrti sprat su bili puni poljskih i čeških turista, sportista i radnika. Svi preživeli.

Većina osoblja nije počela da radi, sobe za osoblje iz 3-će smene bile su prazne kako su delom bili na terasi hotela i pijuckali pića ili izbegavali radnu obavezu. Sobe rezervisane od strane osoblja, za socijalne aktivnosti, bile su prazne kako je većina društva za iste aktivnosti bila u kupovini u Italiji.

Nakon zemljotresa, pojavili su se predstavnici državnih organa u potrazi za žrtvama.

Kojih nije bilo.

Onda je izbila frka zašto ne postoje i kako je organizovan hotel, ali se smirila kada je shvaćeno da postoji druga vrsta štete i to na objektima od istorijskog značaja. Takođe fenomenalna ideja o deljenju pomoći na sve zaposlene u tadašnjoj Jugoslaviji sa 1% od plate u toku 10 godina je u potpunosti rešila problem finansiranja rekonstrukcije.

Naravoučenije.

Ako se desi situacija koja zahteva naplatu osiguranja, imajte DOKAZE i

Ako postoje troškovi, podelite ih na duži period i omogućite zaposlenima da učestvuju. Nema jačeg osećaja nego kada plaćaš iz svog džepa.