Pragmatizam – lekcija (35)

eating

Jedenje – David DeHetre via Flickr (CC BY 2.0)

Sjajan komentar koji se tiče odnosa prema aktivnosti od koje vam zavisi budućnost:

Ako ste u vezi dok spremate USMLE a dečko/devojka se ne žali kako vas ne viđa dovoljno i kako samo o testu pričate, onda nešto nije u redu, ili sa vezom ili sa spremanjem.

Ali nazad na cilj priče o pragmatizmu.

U jednom od svojih remek dela – Restoran na kraju Vaseljene, Daglas Adams, je objasnio pragmatizam.

Scena

Nakon mnogo peripetija i događaja ekipa sastavljena od dva (za nas) vanzemaljca i dvoje zemljana (Trilian MekMilan i Artur Dent) seda za sto u Restoranu na kraju Vaseljene poznatijem kao Milivejs.

Najbitnija činjenica u ovom trenutku je da to da su užasno gladni.

Stolu prilazi krava (kao ova na slici) i započinje razgovor.

Priča krave

Naučnici su shvatili da mnogi imaju otpor prema tome da ubiju životinju i da se nahrane njenim mesom, ili samo da se hrane mesom. Zašto ne stvoriti životinju koja zna svoju svrhu i ne libi se da kaže šta misli i šta želi. Pa prema tome – šta biste želeli za večeru? Sjajno sam sam se pazila tako da je svaki deo baš lep. Mogu li preporučiti majmunolikom posetiocu biftek?

Reakcije za stolom

Vanzemaljci su se svojski potrudili da ispipaju kravu i izaberu nešto sočno. Trilijan je bila užasnuta par sekundi ali je slegla ramenima i naručila porciju, dok je Artut bio zbunjen, izbegavao je pogled krave i pokušavao je, da je odgovori od plana. I na kraju je dobio salatu.

Svrha priče

Zabavite se. Pročitajte knjige Daglasa Adamsa. Sjajna kratika i satira današnjeg društva i onoga što nas čeka.

Svrha priče je u tome da ljudi preteruju i ograđuju se svakakvim glupostima ne bi li život učinili komplikovanim i „ozbiljnim“. Stvari su uglavnom jednostavne i treba se truditi odbaciti predrasude i slojeve nametnute „bitnosti“.

U poslu, onda kada smatrate da ste mnogo veliki baja i počnete da verujete da predstavljate sledeću inkarnaciju Džobsa, već ste na putu propadanja. Tj firma oko vas počinje da propada.