Kako da poletite bez vilinske prašine

Do you believe in magic?

Da li verujete u magiju? – Garrett Charles via Flickr (CC BY-SA 2.0)

 

Zašto nema ko da sluša? Niko ne želi rešenje koje podrazumeva dug vremenski period i ogromnu količinu rada, svi bi najviše voleli vilinsku prašinu, čarobni štapić, ili neki sličan instant ili polu-instant scenario. – Ivan Minić kao odgovor na pitanje kako se dolazi do uspeha

Posećujem te strane zemlje, upoznajem ljude, dešavaju se sastanci, pravi se posao, radi se… i svakako počinjete da radite na neki drugačiji način. Dvominutna rešenja su odlična za rešavanje neke greške koja se pojavila, ali su pripreme, planiranje, kreiranje inicijalnih rešenja itekako posao od nekoliko dana ako ne i nedelja/meseci.

Kao što Ivan komentariše okruženje tako ga i sa ove strane, opisujem u nekom drugom svetu.

Traženjem instant rešenja, vilinske prašine i čuda za što manje novca, uz minimalni trud – tržište (ako uopšte može da se nazove tržištem) propada. Ako nešto nekome treba i isti nije spreman da plati kako bi se posao završio, kako cilj svakog posla (uglavnom) jeste stvaranje određene vrednosti koja se vraća (kroz novac), zašto neko nije spreman da plati i ukalkuliše trošak?

Zato što živite i radite u takvom okruženju.

Onda kada se pomerite izvan tog začaranog kruga, očekuje vas svet koji vaš posao plaća i ne smatra ga za kilogram kukuruza. Smatra vaš posao za nešto što će omogućiti bolju prodaju i neminovni boljitak biznisu.

U zemlji u kojoj se uglavnom izvozi sirovina i ne prerađuje se i prodaje finalni proizvod, gde niko ne želi da se bavi procesom, automatizacijom, unapređenjem, investicijom – vaš rad se stavlja u kategoriju „samo neka radi nekako“. Od vas se ne traži vrhunska stvar već neko instant ili polu-instant rešenje.

Preskakanje u kategoriju pravljenja kvalitetnog i profesionalnog a pritom i skalabilnog rešenja koje iziskuje vreme, resurse i organizaciju, predstavlja veliki problem ukoliko ste „zatrovani“ lokalnim nivoom zahtva prethodno navedenih elemenata.

Rešenja od 10€/sat u lokalu se plaćaju 40€/sat ali je i kvalitet isporuke neophodan za tu satnicu drugačiji. Svakako možete da prođete i sa nivoom kvaliteta koda ili konsultantskim uslugama  na drugom tržištu ako svoje kriterijume kvaliteta nište spuštali u lokalu i samo nastavite da radite.

A često to nije slučaj. Mnogi krenu u druge vode i padnu, kako nisu spremni za kvalitet koji se traži iako rešenje radi. Ali se nije previše razmišljalo u širinu i uz dublju analizu.

Tekstovi koji analiziraju ovu problematiku…