Formiranje cene – slučaj konsultanta

cash_flow

Odlivanje novca

Kako se formira cena u slučaju pružanja usluga?

Zaista teško pitanje.

U najvećoj meri zasniva se na tome šta želite kao kompenzaciju za svoj rad. Neko traži slavu, neko novac, nego mnogo novca. Postoje različiti putevi.

Prvi i najočigledniji je: koliko želite mesečno da zaradite?

U Srbiji na željenu platu morate dodati poreze i doprinose koji vam ulaze u penzijski fond i medicinsko osiguranje. Zatim tu su porezi i doprinosi koje FIRMA mora da plati državi za platu koju isplaćuje. Zbir ova dva seta poreza i doprinosa se obično zove bruto2. Konačna cifra koliko košta je približno plata + 75% (na svaki dinar koji isplatite državi ćete na neki način dati 0.75 dinara).

Ako pređete u grupu onih čiji je neto prihod preko određene granice (menja se svake godine) platićete još 10% od razlike između sume neto plata u godini minus granica određena od strane poreske uprave. Olakšavajuće okolnosti su staranje o licima kojima treba izdržavanje (stari roditelji, deca, …) i u još ponekom slučaju.

Kako bi bili na sigurnoj strani na celokupnu cifru do koje stignete stavio bih još 15% za operativne troškove kao što su nepredviđene okolnosti ili potrebe (dodatno medicinsko osiguranje, dodatno životno osiguranje, zasebni penzijski fond, …).

Do sada je konačna cifra porasla.

Sada stižemo do procene koliko MOŽEMO i koliko ćemo ZAISTA raditi.

Cifra od 240 radnih dana u godini izgleda realno. Takođe, realno je očekivati da ćete ZAISTA raditi i NAPLATITI trećinu tog vremena.

Tako dolazimo do cifre koliko MOŽE da košta radni dan. Deleći dan na 6 realnih i efektivnih radnih sati stižemo do cene radnog sata. I kada ste sve predvideli shvatate ispod koje cene NIKADA ne smete da idete.

U čitavu kalkulaciju ne ulaze troškovi računovodstva, prostora, opreme (i amortizacije iste), telekomunikacionih troškova (telefon, internet). Uključite dodatne troškove i videćete koliko trebate da zaradite da biste pokrili se troškove.

Druga strana medalje je žongliranje prihodima i rashodima. Tzv cash-flow je ponekad igra mačke i miša između vas i korisnika vaših usluga. To je kompletno druga priča i o njoj nekom drugom prilikom. Obračun plate i troškova

UPDATE: Forbes je napravio sličnu kalkulaciju.