kako uništiti industriju – online oglašavanje (3)

200904111132.jpg

Stranica od milion dolara – prodaja jednog piksela za 1$

Baneri su bilbordi!

Baneri nisu internet oglašavanje. Tj nisu jedini vid oglašavanja.

Ako vas najveći portali na lokalnom internetu ubeđuju da je to jedini način oglašavanja, onda ćete zaista verovati u to.

Zašto nam se govori tako?

Poslovno gledajući stvari, baneri su sjajna stvar jer omogućavaju dobro planiranje, izdavanje računa, jednostavnu infrastrukturu za praćenje statistike.

Zašto mediji ne vole kontekstualno oglašavanje? Iz razloga što mediji nemaju kontrolu nad sadržajem kontekstualnih reklama.

U kombinaciji sa pretpostavkom medija  da oglašivačka mreža putem koje se distribuiraju oglasi uzima većinu profita (u slučaju Googlea usluga iznosi 32% od potrošene sume za oglašavanje) – nema budućnosti u pojavljivaju drugih vidova oglašavanja.

Mediji ne mogu da se prilagode novim metodama i načinima oglašavanja, tako da se drže dobro znanih standarda oglašavanja (slike).

U slučaju da postoji kontekstualno oglašavanje na portalu, potrebno ga je pratiti i optimizovati u zavisnosti od organizacije portala, registrovati oglasne blokove na oglašivačkim mrežama, uključivati nove formate i vrste oglasa.

Momci i devojke, ima tu posla za nekoga ko zna šta radi. Plus, potrebno je stalno učiti kako maksimalno iskoristiti oglasni prostor, pokušavati različite varijante izgleda i pozicije blokova. Sve u svemu potrebna je kordinirana akcija više različitih vrsti ljudi.

Pre par nedelja, sreo sam stranog konsultanta koji je vršio analizu online sadržaja dnevnih novina, i izneo je nekoliko predloga koji se tiču tehničke implemenacije jednostavnog elementa. Problem iziskuje par sati programiranja i još par sati promene poslovnog procesa u samoj novini.

Novina nije bila spremna da plati izvođenje rešenja, koje bi po proceni konsultanta (a na osnovu iskustva iz prethodnih 20 online novina iz okruženja) dovelo do povećanja od 20% posetilaca kojima se nude oglasi i tekstovi. To nije 20% veći profit od oglašavanja ali skoro da jeste.

Izmena bi koštala koliko iznosi 2-dnevni prihod od online oglašavanja.

Više to nije stvar kordinacije već mentaliteta.