Budućnost je samo za nas

El Presidente Barry Hussein Obama - The November Socialist Revolution!

El Presidente Barry Hussein Obama – The November Socialist Revolution! – Benjamin via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Prateći kratku crticu iz početka jedne knjige (koju ću navesti malo kasnije a videćete i zašto) došao sam do interesantnog članka koji objašnjava gde je svet stigao a gde stižemo ili  već jesmo iako se grčevito borimo da ne budemo.

U pitanju je članak „To je 401(k) svet“ Tomasa L. Friedmana i odnosi se na stanje stvari u poslu, životu, poslodavcima, evoluciji. Toliko stvari spakovanih u tako kratak tekst.

Ako ste samo-motivisani, ovaj (novi) svet je za vas. Granice su izbrisane. Ali ako niste samo-motivisani, ovaj novi svet će biti pravi izazov za vas, zato što su zidovi, plafon i pod (sveta u kome živite) koji su štitili ljude, takođe nestali.

Toliko mladih ljudi koje srećem je spremno da izađe na crtu bilo kome, napravi bilo šta radeći više od drugih… iz svoje sobe bilo gde na svetu. Jasne su mi njihove ideje, želje i neograničenost mesta u kome žive. Oni ne veruju i ne shvataju ograničenja koje im okruženje u kome žive postavljaju. Oni žive svoj život i ne žele da im se iko meša u isti.

Sa druge strane razmišljanjem o ostalima koji nisu spremni za takav život, koji čekaju da se nešto desi, žive u nekim drugim pričama koje nemaju veze sa izazovima već sa dnevnom dozom svakodnevice.

Poslovi su počeli da se menjaju daleko brže, zahtevajući više sposobnosti sa svakom iteracijom. Škole nisu mogle da se izbore (i dalje ne mogu), tako da su poslodavci počeli da bivaju frustrirani, zato što u hiperpovezanom svetu, nemaju vremena niti novca da potroše na podugačke treninge.

Sve više poslodavci zahtevaju od studenat da potvrde svoja znanja i kvalifikacije za posao ne samo sa svojim diplomama već i sa „sertifikatima“ koji mere specifična znanja i sposobnosti – kao što advokati imaju ispit. Kako je „Ekonomist“ citirao eksperta za zapošljavanje Pitera Kapelija sa Varton poslovne škole, da kompanije sada popunjavaju pozicije na način „kao da kupujete rezervni deo: očekuje se da se uklopite“.

Ovakav pogled na posao i sposobnosti je neminovan, i kao što rekoh ili je već stigao ili nas čeka u veoma bliskoj budućnosti. Mada nije ni nova stvar, pisalo se o tome neke davne 2008. godine.

Samo-motivišite se. Niko vas neće držati za ruku i voditi kroz život. On je samo vaš i vi ste odgovorni za isti.

A spomenuti članak stoji kao fusnota knjige NOVAC Upravljajte igrom: 7 jednostavnih koraka do finansijske slobode – Tonija Robinsa. Pročitajte je iako je pisana za neku drugo društvo i okruženje ali je bitna shvatiti kako razmišljati i prilagoditi sve napisano i objašnjeno svom životu i radu. Iako Toni izgleda pogrešno pročitajte, istražite i uverite se prvo ko je osoba. Izgled vara.