Čovek i kamen

Teške stvari o teškim temama – lekcija 89

„Teške stvari o teškim temama“ je grub prevod naslova knjige „Hard Things About Hard Things“ Bena Horovica. Tema knjige su situacije kroz koje je Ben prošao u startapovima i kompanijama koje je vodio kao i u investicionom fondu u kome se nalazi. Ovo ipak neće biti ta priča, ali je naslov sjajan i odgovara onome što želim da kažem o preduzetništvu i životu.

 

teske stvari se mere vagom

Teške stvari se mere vagom – na doku jezera

Prosečna osoba je komformista koji prihvata patnju i lomove sa stoicizmom krave koja stoji na kiši. – Kolin Vilson

Ovaj citat bih malo izmenio i rekao „Prosečna osoba je kreacija okoline u kojoj živi, koja prihvata patnju i lomove sa stoicizmom krave koja stoji na kiši“.

Nenormalna normalnost

Ako živite u nenormalnim uslovima, radite nenormalne stvari tokom nenormalnog radnog vremena, spavajući nenormalno malo, a pritom gledate ljude oko sebe koji rade na sličan način – vama će taj nenormalan način života biti normalan.

Neko ko posmatra sa strane primetiće tu nenormalnost i o tome formirati mišljenje. Vi nećete. Čak nećete ni biti svesni.

Svi problemi poslovanja u vašoj okolini su slični i prihvatate ih sa neminovnošću. Na njih ne možete da utičete čak i ako vam izgledaju nenormalni. Možete samo čekati da se reše.

Retki su oni koji ne prihvataju i prepoznaju nenormalnost okoline i društva u kome žive i svakim delom svog bića se odupiru da to stanje promene.

Laka promena okolnosti

Mladost nosi tu nestrpljivost i želju za promenama, kao i pristup informacijama i izlazak van svog sela.

Teške stvari o teškim temama počinju sada, kada pričamo o motivaciji koja tera ljude da napuste svoje okruženje. Kada se dešava taj the end?

Neko će reći da je u pitanju novac, neko sigurnost, a neko drugačije društvo. Mislim da je u pitanju sve nabrojano, te da se sve svodi na jednostavnost života ili komfor. Drugo selo (grad, država, kontinent) ima svoje probleme na koje ne obraćate pažnju na početku, ali se pojave posle nekog vremena.

Samospoznajući sistemi

Ključ je u tome da je sistem svestan neefikasnosti, birokratije, sporosti (ma koliko suludo zvučalo da sistem ima svest) i aktivno se trudi da stanje promeni, umesto da bude samom sebi dovoljan.

Ukoliko čitate ovaj tekst, verovatno živite u samodovoljnom sistemu koji ne želi da se menja dok god može. I verovatno imate teška pitanja za teške teme koje će uticati na nastavak vašeg (privatnog i poslovnog) života.

Mala pomoć u odlučivanju…

Ako ste čitaliKako nacije propadaju“ shvatićete surovu realnost.

Parafraziram:

Iako su ekonomske institucije kritične u određivanju toga da li će država biti siromašna ili bogata, politika i političke institucije određuju kakve će biti ekonomske institucije.

Oni koji su na vlasti prave izbore koji stvaraju siromaštvo.

Da li želite da budete odgovorni za kontinuitet ekonomije koja ne izlazi iz svoje crne rupe i ne prihvata realnost sveta u kojem egzistira?

Vaša nenormalnost u svakom delu sadašnjeg života će vam biti od koristi kako biste naučili i cenili normalnost nove okoline i društva u kom želite da živite. Ali morate da želite i znate zbog čega to radite. U svakom drugom slučaju ćete tražiti razlog da se vratite u „komfor“ i pravdanje sistema koji vam ne daje šansu.