50 nijansi – merenje i analiza podataka sa Google Analitikom

Yes you can.

Ian Kennedy – Da, ti to možeš! via Flickr (CC BY-NC 2.0)


Tokom svoje karijere u industriji gde su merenje i analiza osnova, sam imao prilike da se upoznam sa novim i inventivnim načinima merenja, novim ili adaptiranim metodologijama kao i tehnološkim pomerajima  u načinima merenja. Glavna alatka za merenje je bila Google Analitika.

Za svo vreme prateći industriju, mogu da vam kažem da su svi alati beskorisni ukoliko ih ne prilagodite svom poslovanju. Najsavršeniji alat koji pronađete (besplatan ili plaćen) neće vam pomoći ukoliko ne znate šta i kako merite, šta vam je poslovni cilj, šta očekujete od potencijalnih klijenata da urade i ukoliko ne znate svoju ciljnu grupu.

Površnim praćenjem informacija, ne shvatajući šta podaci govore, otići ćete pogrešnim putem, tumačeći cifre bazirajući se na pogledu koji je nastao gledanjem grafikona.

A posao nije to. Kada dobijete informacije iz poslovnog sistema ili računovodstva kako vam se kreće posao, izražen u brojkama koji pokazuje rast, lako je zaključiti da je sve savršeno. Kao svaki iskusni poslovni čovek, to vam neće biti dovoljno. Zapitaćete se šta je uzrok tog rasta i da li na nekom planu kiksirate.

Gde je tih 50 nijansi analize i merenja?

Svaka implementacija Google Analitike je priča za sebe. Svaki biznis je priča za sebe kako ima drugačije poslovne ciljeve i publiku. Svaki web sajt ili aplikacija se zasniva na nekoj tehnologiji ili platformi koja ima određena ograničenja ali i mogućnosti. Tako da kombinacija ovih elemenata pravi veliki broj varijacija konačnog načina merenja, analize i zaključivanja na osnovu podataka.

Google Analitika je veoma adaptibilan alat ili sistem (kako god želite da ga nazovete) kojim upravljate na način koji vama najviše odgovara. Alat može da se ponaša kao pastuv, mustang, može biti jednorog ili Pegaz, jedan od konja jahača apokalipse – što zavisi od toga kako sakupljate i kako čitate podatke. Može vam puno toga reći ali vas može odvesti na pogrešne zaključke koji vas mogu koštati vremena, novca i može napraviti razliku između odličnog i katastrofalnog biznisa.

Pre bilo kakvog pristupa analitici punog entuzijazma:

  • Upoznajte se sa zakonima i standardima merenja
  • Investirajte vreme u analizu podataka
  • Odredite ciljeve
  • Adaptirajte poslovne ciljeve specifičnostima merenja na internetu

Ukoliko nešto znate, sakupljate podatke ali vam se nikako ne slažu sa biznisom koji vodite – tu smo za vas.