Činjenice iz života (o bankama) ili Banka i zlatno pravilo

stop! thief!Pre 6-7 meseci, razgovarao sam sa predstavnicima lizing kompanije koji su deo velike banke, kako bih angažovao deo kapitala i nabavio opremu za rad.

Lizing predstavlja deljenje rizika, između banke koja nabavlja opremu i amortizuje je, i firme kojoj je oprema potrebna i koja se mesečno plaća i na neki način iznajmljuje.

Čitav posao se završava nakon završetka lizing perioda. Opremu možete i otkupiti, ako baš želite.

Mala kompanija, kao ova, nema šanse da na ovaj način olakša investiranje.

U stvari, u skoro prijateljskom razgovoru, jasno mi je objašnjeno da je investicija premala. Nije toliko bitno koliko dugo poslujemo, niti koliko je novca prošlo kroz banku, niti koliko imamo angažovanog kapitala.

Naravno, opcija 2 je bila uzimanje kredita.

Inače su krediti čudna stvar.

  • Ne smeš da tražiš ni premalo ni previše.
  • Ako tražiš premalo, nisi ozbiljan i odbijaju te.
  • Ako tražiš previše, banka ne zna kako da posluje sa tobom (eng. handling) i odbija te.
  • U svakom slučaju moraš imati debelo osiguranje ili zalog

Već godinama (minimum 3), kompanija sa gotovim projektom proizvodnje poljoprivrednih proizvoda na nivou zapadno evropskih farmi, ne može da uspostavi kredit sa bankama u Srbiji. Da li da spominjem da nijedna banka nije uspela da uradi analizu rizika i poslovanja ovog projekta? Na kraju se firma okrenula bankama i investitorima van Srbije.

Mali bonus?

Kako pomažete (standardnoj) banci da posluje sa nadrealnim profitom?

  • koristite e-bank uslugu. Zašto da naloge ukucavaju operateri kada to možete Vi? A uz to vam i naplate.
  • prihvatite prvu ponudu koju vam ponude za kredit. Da li ste znali da možete da se izborite za bolji procenat? Bankarski službenici u stvari rade kao i svaki prodavci i imaju limit ispod kog ne smeju da idu. Pitanje je samo: Dokle?
  • koristite bankomate druge banke. Zašto podizanje na bankomatu druge banke košta 100 RDS? Iznos naknade je stvar dogovora.
  • omogućite banci da na vaša sredstva koja ste ostavili kao depozit, nemate kamatu. Zašto vi da ne dobijate kamatu na vaša zarobljena sredstva kada banka manipuliše njima i zarađuje?

Sve u svemu. Banka jeste mesto gde se nalazi novac. I banka ima pravo da manipuliše novcem.

Tako da dolazimo do zlatnog pravila: ko poseduje zlato određuje i pravila.